9.5 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Kakšni bodo mladi, je odvisno od vzornikov

Gorica pri Slivnici, 18. 3. 2023 – V soboto so v KD Gorica pri Slivnici zbrali gasilci PGD Slivnica pri Celju na rednem volilnem občnem zboru. Lansko leto so gasilci pričeli z občinim zborom in gostili so tudi občini zbor članic Gasilske zveze Šentjur. V mesecu aprilu je nekaj članov društva sodelovali pri postavitvi mlaja v Zgornjem trgu v Šentjurju v času Šentjurjevega. Prav tako so v počastitev praznika prvega maja postavili mlaj v Gorici pri Slivnici.

Polepili so tudi gasilsko vozilo, za kar se je predsednik zahvalil podjetju Trakom d. o. o., Prograf – Branku Mlakarju in podjetju Alvidis d. o. o. “S strani občine Šentjur smo prejeli garnituro orodja Makita, za kar se najlepše zahvaljujemo še županu,« je poudaril predsednik Milenko Tanšek. V skupni nabavi GZ Šentjur so nabavili zaščitne obleke in orodja, prav tako so kupili še delovne obleke za mladino in veterane.

Nekaj njihovih članov je sodelovalo na Gasilski olimpijadi v Celju, za kar so prejeli priznanja. Istočasno pa je bil tudi požar na Krasu, kamor so odšli tudi člani njihovega društva. V mesecu novembru so v sodelovanju z župnikom izvedli blagoslov spominskega obeležja na pokopališču, ki je bil postavljen konec leta 2021. Sodelovali so pri dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov, ki jo je organizirala Mihaela Rožej v sodelovanju z GZ Šentjur in z njo pridobili 6 zaščitnih čelad za gašenje gozdnih in travniških požarov.

Mladim so pomembni vzorniki

Skozi leto so na področju tekmovanja zasedali višja mesta v GZ Šentjur in regiji. Mladi pa so se udeležili tudi državnega kviza. Za vse dosežke bi se rad zahvalil vsem mentorjem, še posebej za mladino in veterane, je še dodal predsednik. Skozi vso leto so dobro sodelovali z vsemi društvi, tudi pobratenima društvoma PGD Černelavci in DVD Bednja. Predsednik je pohvalil člane in članice gasilskega društva za njihovo opravljeno delo. Naloge so namreč kljub svojim vsakodnevnim službenim in družinskim obveznostim opravljali s pozitivno energijo in z dobro voljo.

“Želim si, da bi nas tudi v prihodnjih letih družile iste humane vrednote, veselje do prostovoljstva in sočutje do soljudi. Da bomo še naprej tako lepo in z roko v roki sodelovali z GZŠ, Občino Šentjur, krajevno skupnostjo in vsemi krajani, šolo in vrtcem ter člani pobratenih društev. Samo s takšno miselnostjo lahko namreč najboljše opravljamo svoje delo v društvu in izven njega ter smo hkrati skupaj tudi vzor prihodnosti našega društva – mladini. Radi namreč rečemo, da na mladih svet stoji, a kakšni bodo ti mladi, je vedno v veliki meri odvisno od njihovih vzornikov,« je svoje poročilo zaključil predsednik društva Milenko Tanšek.

Največ intervencij v zadnjih 20 letih

V preteklem letu so v gasilskem društvu imeli kar 22 intervencij. Na svojem rajonu so jih zabeležili šest, izven svojega rejona pa kar šestnajst. Kot v svojem poročilu pripoveduje poveljnik društva Andrej Kavčič, je bilo leto 2022 izstopajče leto, kar se tiče intervencij. Ugotavljajo, da pri nesrečah velik faktor igra prav pomankanje tehničnega znanja ljudi, nepremišljenost ali pa okvara na objekth, strojih … še vedno pa je velikokrat za nesreče in večje katastrofe kriva narava.

Poleg intervencij so se udeleževali tudi tekmovanj. Največji dosežek so zagotovo dosegli veterani, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo v letošnjem letu potekalo v Gornji Radgoni. Ob mesecu požarne varnosti so izpeljali taktično vajo, na obisk odšli v vrtec in šolo ter sodelovali na operativni vaji Gasilske zveze Šentjur. Seveda so na občnem zboru podelili tudi priznanja in napredovanja svojim članom za njihov vložen trud in zasluge.

Občnega zbora pa so se udeležili tudi župan občine Šentjur Marko Diaci, predsednik Gasilske zveze Šentjur Aleš Guzej, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok, predsednik Krajevne skupnosti Slivnica Janez Palčnik ter člani in članice ostalih gasilskih ter drugih društev, ki so se odzvali vabilu na občni zbor PGD Slivnica pri Celju. (Tjaša Ferlež, Foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Urbanski vinogradniki si želijo prapor

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več