6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Kandidati odgovarjajo na naša vprašanja

Volitve, na katerih bomo državljani izvolili predstavnike, ki nas bodo zastopali v državnem zboru Republike Slovenije, se nevzdržno približujejo. Letos potral sentjur.net soočenja kandidatov v živo, kot pretekla leta, ni organiziral, smo pa poslali našim kandidatom, ki kandidirajo na Volilni enoti Celje (V) na volilnem okraju Šentjur (I) naša vprašanja. V našem volilnem okraju kandidira kar 19 strank, list ali gibanj. Že pred začetkom volilne kampanije smo centrale strank pozvali za kontaktne podatke kandidatov, pa žal nikjer nismo dobili odgovora. Zato smo kandidate za poslance, ki jih še nismo imeli v poslovni ademi, poiskali preko socialnih omrežij.

Od 19 kandidatov smo zato z našimi vprašanji kontaktirali 11 od njih, ostalih nismo našli ali pa nas niso kontaktirali. Od teh smo do dogovorjenega roka prejeli odgovore sedmih, ki jih bomo predstavili v nekaj zaporednih prispevkih. Odgovore smo omejili na 100 besed – prekoračitve dolžine odgovorov pa smo ustavili z besedo (STOP). Prejetih odgovorov nismo lektorirali, prav tako nismo dovolili sovražnega govora. Za predstavitev so se odzvali naslednji kandidati za poslance: Polona Bajt (Socialni demokrati – SD), Tina Bregant (Povežimo Slovenijo), Jasmina Duraković Pompe (Naša dežela), Aleš Gulič (Levica), Urška Javornik (Lista Marjana Šarca – LMŠ), Cirila Lavbič (Nova Slovenija – Krščanski demokrati) in Danica Polak Gruden (Gibanje Svoboda). Odgovorov oddanih do postavljenega roka pa nismo prejeli od pozvanih Jelke Godec, Matilde Kočar, Roberta Polnarja in Romana Zalokarja.

Katera investicija je v Občini Šentjur in Občini Dobje najbolj pomembna in kako konkretno boste kot poslanec prispevali k njeni uresničitvi?

Polona Bajt (SD)

Osebno bi se zavzela za pospešitev postopkov izgradnje navezovalne ceste Dramlje – Šentjur, ki je pomembna ne le za mesto Šentjur, ampak nas ta gospodarsko – turistični tranzit povezuje s celotno regijo Obsotelja in Kozjanskega. Seznanjena sem z idejo intervencijskega centra s prostori za PGD Šentjur in Gasilsko zvezo Šentjur, katere del je tudi PGD Dobje. Želela bi, da takšne nujno potrebne projekte podpre tudi država. Veliko dela je na sami osnovni infrastrukturi, kot so ceste, vodovod, kanalizacija. Zlasti, če želimo, da naši kraji ostanejo poseljeni in mladim nudijo perspektivo. Prizadevala si bom za večji posluh države za specifične potrebe naših krajev.

Tina Bregant (Povežimo Slovenijo)

Obe občini Šentjur in Dobje imata precej projektov. Nekatere sta župana že uspešno zaključila. Je pa tu velik in dolgo pričakovani projekt. To je gradnja navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Ta cesta bo center Šentjurja razbremenila tranzitnega in tovornega prometa, ob tem pa pospešila tudi vožnjo do Obsotelja in Kozjanskega. Začetek gradnje je predviden za leto 2023. Vendar pa  bo nujno pogovore tudi udejaniti, saj vemo, da je bila ta cesta uvrščena v državno resolucijo o Nacionalnem programu izgradnje avtocest že leta 2004. Z obema županoma pa tudi z ostalimi predstavniki, za katere je ta projekt pomemben, bomo sodelovali in dosegli … (STOP)

Jasmina Duraković Pompe (Naša dežela)

V Občini Šentjur je po mojem mnenju najpomembnejša investicija poleg obvoznice izgradnja  vrtca Šentjur ter vsaj dozidava enote Planina. V Občini Dobje pa obnova stare šole, kjer bi se lahko prostori uporabljali za različne dejavnosti, trenutno pa ima zgradba neizkoriščen potencial. 

Kot poslanka, se bom trudila tudi ostale poslance prepričati v posluh in pogovor, jim predstaviti kako pomembne so investicije za naši dve občini. Zame sta obe občini enakovredni zato se bom za obe trudila enako, brez razlik.

Aleš Gulič (Levica)

To vprašanje se,kljub temu da  naj bi vsi vedeli, da  se poslanci srečujejo z investicijami v občinah zgolj posredno, kar naprej ponavlja in sili kandidate v nerealne obljube. Večina investicij v občinah je stvar občin. Kar je  državnih investicij v občinah, jih skozi proračun predlagajo resorna ministrstva  in zanje tudi odgovarjajo, če in ko so investicije vključene v  državni proračun.  Pri oblikovanju proračuna poslanci sodelujemo z amandmaji in  da za proračun glasujemo ali pa ne. Podpiram   vsak  projekt ima pozitiven odziv v občinskem svetu in  veča kakovost bivanja v vseh krajih  občin tega volilnega okraja.

Urška Javornik (Lista Marjana Šarca – LMŠ)

Hvala za Vaša vprašanja. Najbolj pomembna investicija je zagotovo navezovalna cesta, ki bo razbremenila mestno jedro. Vem, da gre za zelo zahteven projekt, vendar menim, da je res skrajni čas, da se projekt tudi dokončno realizira in razbremeni tako prebivalce mesta Šentjur kot voznike, ki se dnevno vozijo skozi te kraje. Kot izvoljena poslanka bom budno bdela nad projektom in spremljala njen razvoj do dokončne uresničitve.

Cirila Lavbič (Nova Slovenija – Krščanski demokrati)

Za Občino Šentjur in Dobje je izgradnja šentjurske obvoznice zagotovo ena od prioritetnih investicij, ki jih mora država v okviru infrastrukturnih projektov vključiti v državni proračun in izvesti realizacijo. Gre za obvoznico iz Dramelj do Kmetijske šole z navezavo naprej proti Planini. S to obvoznico bo Šentjur močno razbremenjen prometa občanom Občin Šentjur, Dobje, Šmarje itd. pa bo bistveno poenostavljen dostop do avtoceste. V državnem zboru se bom zavzemala za pridobitev finančnih sredstev za izvedbo te investicije.

Danica Polak Gruden (Gibanje Svoboda)

V Občini Šentjur sta mi najpomembnejši investiciji  čimprejšnji začetek gradnje navezovalne ceste Dramlje – Šentjur ter izgradnja Športne dvorane v Hruševcu. V Občini Dobje pa gradnja odprtega širokopasovnega omrežja. Kot predstavnica vsega ljudstva se bom zavzemala za kulturno odgovorno sodelovanje, s katerim ne bom zgolj prisluhnila, temveč tudi pomagala pri sprejemanju odločitev, upoštevajoč mnenja, izkušnje in znanje raznovrstnih deležnikov naše družbe. To nameravam izvesti predvsem preko poslanske pisarne, ki jo nameravam odpreti v Občini Šentjur, ter preko drugih institutov kot so poslanska vprašanja in pobude, zakonodajne iniciative ter predvsem z aktivno komunikacijo z županoma obeh občin.

V naslednjem prispevku pa bodo poslanski kanidati odgovarjali na vprašanje:

Postajamo vse starejša družba. Kateri ukrepi so po vaše potrebni za vzdržnost slovenskega pokojninskega sistema?

Ostanite z nami!

Sorodne novice

Kako bi naši poslanski kandidati sodelovali z občinami?

Jure Godler

Urška Javornik: Potovanje se začne z enim samim korakom …

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več