14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Kdo bo presekal gordijski vozel parkiranja na Planini?

Planina pri Sevnici, 13. januar 2023 – Planina pri Sevnici velja za eno lepših trških naselij na Kozjanskem, njeno podobo pa zadnja leta nekoliko kazi večje število avtomobilov, ki so zaradi pomanjkanja parkirnih mest parkirani po več koncih kraja.

Velik del avtomobilov, ki po Planini parkirajo predvsem v dopoldanskem času, pripada zaposlenim v podjetju Tajfun, ki je tudi sicer eden večjih zaposlovalcev v občini. Podjetje sicer ima nekaj svojih parkirnih površin, nekaj dodatnih so uredili tudi pred kratkim, a manko ostaja. Veliko zaposlenih tako parkira tudi na za to namensko prilagojenem parkirišču na igrišču za poslopjem nekdanjega gostišča Montparis. Konec lanskega leta je Tajfun na svoji Facebook strani delil načrte za postavitev predstavitvenega centra oz. “showrooma” in parkirne hiše, ki bi na območju zdajšnjega igrišča zagotovila več parkirnih mest.

Kot so ob tem zapisali v biroju Superform, ki se podpisuje pod zasnovo, bi nov objekt vseboval info točko, predavalnico in bar, grajen pa bi bil trajnostno. Površine bodo pretežno lesene in steklene. Ob tem ne bodo posegali v obstoječe cestišče, poskrbeli pa bi tudi za drevesno zasaditev in zelene površine. Za objektom bi stala tudi nova trinivojna parkirna hiša. 140 parkirnih mest bi bilo namenjenih zaposlenim v Tajfunu, 75 parkirišč na zgornjem nivoju pa za javno rabo in dogodke. Omenimo lahko, da je biro Superform za idejno zasnovo prejel nagradi The Plan Award 2019.

Nagrajena idejna zasnova, ki jo je objavil biro Superform:

KS: nekaj pomislekov, a projektu ne nasprotujemo

Kot so nam sporočili s podjetja Tajfun, so to le osnutki oz. vizija podjetja, konkretnega planiranja pa še ni. Projekt so predstavili tudi Krajevni skupnosti Planina pri Sevnici, ki je tudi lastnica zemljišča. Svet krajevne skupnosti v prejšnji sestavi zelene luči za projekt še ni dal, pomisleki nekaterih svetnikov so se dotikali predvsem izgube travnatih površin in prireditvenega prostora. Na igrišču med drugim vsako leto poteka prireditev Angelska nedelja, a v Tajfunu pojasnjujejo, da bi bil zgornji nivo parkirne hiše še vedno namenjen tudi tej dejavnosti. Prav tako bi pri načrtovanju nadomestili tudi trenutno avtobusno postajališče. Podjetje želi del zemljišča odkupiti, sicer bi projekt padel v vodo, težave s parkiranjem pa ostale. Tako sedaj še čakajo na odgovor krajevne skupnosti, zato podrobnejših izjav o tem ne dajejo.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na predsednika Krajevne skupnosti Planina pri Sevnici Jurija Hladina. Povedal je, da je nekaj pomislekov svetnikov sicer res bilo, a da svet krajevne skupnosti projektu ne nasprotuje, saj bi doprinesel tudi k razvoju kraja. A uradnega sklepa o tem niso še niso sprejemali, saj so čakali, da bo podjetje Tajfun tudi končno izkazalo interes za odkup dotičnega občinskega zemljišča. Hladin dodaja, da se krajevna skupnost zaveda problematike parkiranja: “Zadnje čase je to največji problem na Planini. Dopoldan po kraju parkira veliko delavcev, zato ostane malo prostora za denimo trgovino in pošto. Kraj je s parkirišči res omejen in v tej smeri moramo nujno nekaj narediti,” še dodaja.

Šola težav s parkiranjem nima

Še eno parkirišče na Planini pri Sevnici je med osnovno šolo in planinsko zdravstveno postajo, ki si ga tudi delita. Kot so nam sporočili z OŠ Planina pri Sevnici, sami težav s pomanjkanjem parkirnih prostorov za zaposlene nimajo, kljub temu, da včasih prihaja do gneče ob večjem obisku zdravstvene postaje. Trenutne zimske razmere so izjema, saj splužen sneg zaseda nekaj parkirnih mest. Težava, ki pa jo opažajo, je varnost udeležencev v prometu, posebno učencev, ob urah povečanih prometnih konic. Sami smo na Planini pri Sevnici opazili tudi nekaj parkiranih vozil, ki so ovirala pločnike oz. šolsko pot. Nekaj tovrstnih težav in nedovoljeno parkiranje na planinski avtobusni postaji je pred časom obravnavalo tudi medobčinsko redarstvo, a so se razmere po njihovih navedbah umirile.

Volja za reševanje težave s parkiranjem na Planini pri Sevnici torej je, uresničitev pa je odvisna od odzivnosti deležnikov. Seveda se bodo morali odločiti za najsprejemljivejšo rešitev; na eni strani potrebo rastočega gospodarskega paradnega konja v kraju ter na drugi strani še vedno dobro ohranjene planinske krajine. Škoda pa bi bilo, da bi veduto enega najlepših trških jeder še naprej kazila množica jeklenih konjičkov.

Sorodne novice

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler

Kmalu več prostora v Vrtcu Šentjur – enoti Planina

Jure Godler

KS Planina pri Sevnici bo vodil stari predsednik

Jure Godler

Po dveh letih na Planini zopet zadišalo po »pršjačah«

Tjaša Ferlež

KS Planina pri Sevnici se loteva obnove križevega pota

ViP

Prometna nesreča s smrtnim izidom na območju Bohorja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več