21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Šentjur, 7. 2. 2024 – Člani Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur v sodelovanju z Občino Šentjur redno predstavljajo domačemu občinstvu različne umetnike, ki s svojimi deli navdušujejo doma in v tujini. Tokrat so  v Galerijo Zgornji trg povabili kiparja iz Spodnje Velke Leopolda Methansa. “Njegova ljubezen do zgodovine, kulturne dediščine in umetnosti nasploh se odraža v njegovih čudovitih, izvirnih skulpturah, ki so narejene iz različnih materialov (kamen, kovina, les itd.) in so prežete z zgodovino, umetniško ustvarjalnostjo in čutom za estetiko,” je uvodoma povedala predsednica DLU rifnik Šentjur Mojca Sivka.

Kipar Methans se je že v zgodnjih letih ljubiteljsko ukvarjal z oblikovanjem gline, mavca in lesa. Nastajali so prvi lesorezi, replike kipov ter manjkajoči elementi pri obnovah sakralnih objektov. Vse pogosteje je posegal tudi po kamnu, kar je nato spremenilo njegovo poklicno pot, na kateri že več kot 20 let v lastnem kamnoseškem podjetju oblikuje kamen. Ves čas se je ljubiteljsko ukvarjal z zbiranjem in zapisovanjem kulturne dediščine Slovenskih goric. Na osnovi tega so nastale bogate zbirke posodja, orodij, pohištva, starih fotografij in literature, ki govorijo o iznajdljivosti in bogatem kulturnem življenju naših prednikov. Za svoja dela pa je prejel številna priznanja. Med drugim je že sodeloval na Ipavčevi paleti in takrat ustvarjena dela tudi razstavil v Galeriji Zgornji trg.

Železna doba

Kipar je prejemnik več nagrad, razstavlja tako v Sloveniji kot tudi v tujini, je soavtor in avtor nekaj javnih skulptur. Šentjursko razstavo je avtor poimenoval »Halštat« ali železna doba, ker so razstavljena kiparska dela ustvarjena iz starega železa, predvsem iz kovanih delov kmečkega orodja. Uvodoma je gostujočega ustvarjalca pozdravila podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj. Prijateljstvo med DLU Rifnik Šentjur in Leopoldom Methansom pa ima že globoke korenine, saj so Šentjurčani že gostovali v njegovi hiši, oziroma galeriji pred štirimi leti.

Otvoritev pa so popestrili tudi folkloristi Folklorne skupine Blagovna. Mentor folkloristom je Bogomir Brložnik. Izhajajo iz načela, da so se ljudje včasih po težkih kmečkih opravilih znali tudi poveseliti in zaplesati. Zaigrala pa sta tudi godca folklorne skupine harmonikar Jože Dobnik in klarinetist Mirko Kajba. Naj nas skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja – ali drugače kultura – še naprej povezuje,” je zaključila otvoritev moderatorka prireditve Polonca Jazbinšek. Razstavo pa si je moč ogledati vse do 7. aprila, vsak delavnik, od 9.00 do 16.00, oz. po predhodnem dogovoru. (Jure Godler)

Sorodne novice

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež

Revidirali veliko akcijo pogozdovanja na Krasu

Jure Godler

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več