21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Ko se rodi otrok s posebnimi potrebami

Šentjur, 4. 5. 2015 – Lokalni odbor SMC Šentjur je v sodelovanju z društvom Sožitje pripravil predstavitev zanimive knjige, ki bo prav prišla marsikateremu staršu. Knjiga “Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami” poslanke dr. Jasne Murgel je, kot že ime pove, vodnik, v katerem so na enem mestu zbrane informacije s področja, ki ureja pravice otrok s posebnimi potrebami. Dr. Jasna Murgel je bila pred nastopom poslanske funkcije sicer sodnica, je pa mati dveh otrok s posebnimi potrebami, zato ima sama mnogo izkušenj s to problematiko. Kot pravnica se je mnogo lažje kot ostali prebijala skozi birokratske ovire, zato se je odločila, da bo to pot olajšala tudi ostalim staršem. V državnem zboru se močno zavzema za ureditev zakonodaje, ki obravnava to področje, saj je bila ta do sedaj izjemno toga.  Pravice je avtorica uredila po sklopih, ti pa so socialno varstvo, pravice iz naslova osnovnega zdravstvenega zavarovanja, nadomestila za nego, tehnični pripomočki, vzgoja in izobraževanje ter usmerjanje otroka, v knjigo so umeščene tudi oblike pravne pomoči za starše, na enem mestu pa so zbrani tudi organi, ki se ukvarjajo s to problematiko. Knjigo, ki na več kot dvesto straneh do potankosti razčleni pravice teh otrok, lahko naročite preko interneta. Cena je, zaradi mnogih sponzorjev, ki so avtorico podprli v izdaji, le 15 evrov.

Pogovor je vodila poslanka Anita Koleša, sodelovala pa je tudi predsednica društva Sožitje Šentjur Martina Režek. Avtorica je na koncu odgovarjala tudi na vprašanja slušateljev, katerih se je v občinski sejni sobi nabralo kar precej. (Zoran Borovšak)

 

 

Sorodne novice

“Žlehtne”, žlahtne babe navdušile na etno koncertu

Jure Godler

Sožitje Šentjur: Ali sem res drugačen?

Tjaša Ferlež

Dočakali prvo opero na šentjurskem odru

Jure Godler

S kulturne pip’ce teklo od klasike do Avsenikov

ViP

Preučevali življenje Josipa Ipavca in ga upodobili s pop artom

Jure Godler

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več