17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Šentjur, 10. 3. 2023 – V Galeriji Zgornji trg sta razstavo “Umetnost skozi ženske oči” v sodelovanju organizirala Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur in Literarno društvo Šentjur. Umetnost je raznolika, vsestranska in kot ženske tudi umetnost povezuje, zato so se v obeh društvih odločili, da povežejo likovno umetnost, vezenje ter umetnost besede. Uvodoma je zbrane pozdravil tudi mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur, ki se je udeležil odprtja razstave. Vsem dekletom, materam in ženam je čestital ob dnevu žena in prihajajočem materinskem dnevu. Poudaril pa je, da je pomembno, da se obnašamo, kot da praznujemo vsak dan.

Razstavo so posvetili ženskam, ki v DLU Rifnik Šentjur kot članice tudi prevladujejo. Razstavljalo je kar 14 članic društva, ki so “svoja čustva, občutenja ter doživljanje okolice z žensko tenkočutnostjo prenesle na platno in papir,” ročna dela pa so na ogled postavile tudi vezilje, ki delujejo kot sekcija društva. “Svojo umetniško izpoved predstavljajo s čudovitimi ročno izdelanimi vezninami, okrašenimi s tradicionalnimi motivi in ornamentiko,” je o vezninah povedala Mojca Sivka, predsednica DLU Rifnik Šentjur.

Predstavitev pesniške zbirke

Svojo poezijo pa je v pesniški zbirki Vesolje življenja predstavila Sabina Mulej. V pesniško zbirko je avtorica zapisala tudi nekaj svojih prvih pesmi, ki jih je napisala že kot osemletnica. “Na pesmi rane mladosti sem čisto pozabila, šele nekaj let nazaj pa sem odkrila svoj zvezek in pesmi, ki sem jih pisala takrat,” je priznala pesnica in nekaj teh pesmi je tudi uvrstila v pesniško zbirko.

Želja po izdaji knjige je pri pesnici prikrito tlela že nekaj let, v lanskem letu pa se je odločila, da jo tudi izda. Avtorici pa v knjigi zelo veliko pomeni tudi naslovnica, ki jo je narisala njena hči Nika Mulej. “Iskreno verjamem, da obstaja knjiga za vsakogar, tudi za tiste, ki so prepričani, da temu ni tako,” je zapisala avtorica v uvodu kataloga, ki so ga izdali ob odprtju razstave. Pomembno se ji zdi, da je bralcu dovoljena svoboda, ki prosto poleti med zapisanimi verzi in na krilih svojih občutij zaplava v ocean pisane besede.

Sledi roman?

O pesniški zbirki pa je nekaj besed v spremni besedi namenila tudi Lučka Palir, predsednica Literarnega društva Šentjur. “Poleg družbeno-kritičnih tem pa pesnica razvija tudi tiste z bivanjskimi vprašanji, razmišlja o smislu in o hvaležnosti, o neponovljivosti trenutkov, o blagodejnosti časa, preživetega samo s seboj, je zapisala.” Avtorica pesniške zbirke pa je v pogovu z moderatorko dogodka Anito Koleša priznala, da ima doma v predalu še nekaj gledaliških komedij, ki jih je napisala sama, istočasno pa piše kar nekaj romanov, od katerih pa noben še ni zaključen. V glasbenem delu programa je sodelovala kitarska komorna skupina pod vodstvom Uroša Eferla. (Jure Godler)

Sorodne novice

Nov začetek med obrazi, mesti in osati

ViP

Združena ustvarjalnost matere in hčere

Tjaša Ferlež

Kiparska dela Železne dobe ustvaril iz starega železa

Jure Godler

Likovnice UTŽO v poklonu na Edvarda Ravnikarja

Jure Godler

Zvok klekljev je bil za moja ušesa najlepša melodija

Tjaša Ferlež

Jožica Orač odprla razstavo svojih del

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več