11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Ko si likovna umetnost, vezenje in poezija podajo roke

Šentjur, 10. 3. 2023 – V Galeriji Zgornji trg sta razstavo “Umetnost skozi ženske oči” v sodelovanju organizirala Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur in Literarno društvo Šentjur. Umetnost je raznolika, vsestranska in kot ženske tudi umetnost povezuje, zato so se v obeh društvih odločili, da povežejo likovno umetnost, vezenje ter umetnost besede. Uvodoma je zbrane pozdravil tudi mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur, ki se je udeležil odprtja razstave. Vsem dekletom, materam in ženam je čestital ob dnevu žena in prihajajočem materinskem dnevu. Poudaril pa je, da je pomembno, da se obnašamo, kot da praznujemo vsak dan.

Razstavo so posvetili ženskam, ki v DLU Rifnik Šentjur kot članice tudi prevladujejo. Razstavljalo je kar 14 članic društva, ki so “svoja čustva, občutenja ter doživljanje okolice z žensko tenkočutnostjo prenesle na platno in papir,” ročna dela pa so na ogled postavile tudi vezilje, ki delujejo kot sekcija društva. “Svojo umetniško izpoved predstavljajo s čudovitimi ročno izdelanimi vezninami, okrašenimi s tradicionalnimi motivi in ornamentiko,” je o vezninah povedala Mojca Sivka, predsednica DLU Rifnik Šentjur.

Predstavitev pesniške zbirke

Svojo poezijo pa je v pesniški zbirki Vesolje življenja predstavila Sabina Mulej. V pesniško zbirko je avtorica zapisala tudi nekaj svojih prvih pesmi, ki jih je napisala že kot osemletnica. “Na pesmi rane mladosti sem čisto pozabila, šele nekaj let nazaj pa sem odkrila svoj zvezek in pesmi, ki sem jih pisala takrat,” je priznala pesnica in nekaj teh pesmi je tudi uvrstila v pesniško zbirko.

Želja po izdaji knjige je pri pesnici prikrito tlela že nekaj let, v lanskem letu pa se je odločila, da jo tudi izda. Avtorici pa v knjigi zelo veliko pomeni tudi naslovnica, ki jo je narisala njena hči Nika Mulej. “Iskreno verjamem, da obstaja knjiga za vsakogar, tudi za tiste, ki so prepričani, da temu ni tako,” je zapisala avtorica v uvodu kataloga, ki so ga izdali ob odprtju razstave. Pomembno se ji zdi, da je bralcu dovoljena svoboda, ki prosto poleti med zapisanimi verzi in na krilih svojih občutij zaplava v ocean pisane besede.

Sledi roman?

O pesniški zbirki pa je nekaj besed v spremni besedi namenila tudi Lučka Palir, predsednica Literarnega društva Šentjur. “Poleg družbeno-kritičnih tem pa pesnica razvija tudi tiste z bivanjskimi vprašanji, razmišlja o smislu in o hvaležnosti, o neponovljivosti trenutkov, o blagodejnosti časa, preživetega samo s seboj, je zapisala.” Avtorica pesniške zbirke pa je v pogovu z moderatorko dogodka Anito Koleša priznala, da ima doma v predalu še nekaj gledaliških komedij, ki jih je napisala sama, istočasno pa piše kar nekaj romanov, od katerih pa noben še ni zaključen. V glasbenem delu programa je sodelovala kitarska komorna skupina pod vodstvom Uroša Eferla. (Jure Godler)

Sorodne novice

Umetniško delovanje obeležila s 36. samostojno razstavo

Jure Godler

Prva samostojna razstava Katarine Jazbinšek

Jure Godler

Luč sveta je ugledala pesniška zbirka Ivanke Uduč

Jure Godler

Ob zaključku razstave Slomškova polica na Kocki

Jure Godler

Arhitekt Jože Plečnik z vodnjakom pustil sled tudi pri nas

Jure Godler

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več