17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Kolagen: iz teh razlogov si boste želeli, da bi ga uporabljali že prej

Tudi vi počasi izgubljate boj s kožo, ki iz dneva v dan vse bolj izgublja svoj sijaj in pridobiva na številu gubic? Naj vas ne skrbi. Niste edini in obstaja rešitev.

Ogromno dvomljivih trditev in skrivnostnih sestavin obljublja zadrževanje vode, ki pomaga bolj napeti kožo. Seznami vitaminov nas spodbujajo k razmišljanju, da našo kožo nahranijo in jo napolnijo z antioksidanti. Toda v večini primerov vitamini v vlažilnih kremah po vsej verjetnosti ne naredijo prav veliko.  Uporabljene količine so namreč premajhne, ​​da bi bil učinek lahko opazen, poleg tega se vitamini ob izpostavljenosti svetlobi in kisiku razgradijo. Če je temu tako in kreme ne delujejo, ali potem sploh obstaja dolgotrajna rešitev za našo kožo?

Čas je tokrat naš zaveznik

Ko v svojo dnevno prehrano vključimo nov dodatek, je povsem normalno, da pričakujemo rezultate in to seveda čimprej. Toda kako hitro se učinki zares pokažejo? Mnogokrat se zgodi, da pri nakupu izdelkov nismo pozorni na “drobni tisk”, kar nas na koncu pusti razočarane.

Ko tečejo leta in so gube vse bolj vidne, je čas naš največji sovražnik. Vendar ne, ko gre za hidroliziran kolagen. Ko ga boste vključili v svoj vsakdan, lahko pričakujete, da boste nekatere učinke opazili precej hitro, toda vseeno poskrbite, da mu boste dali dovolj časa, preden boste podali končno oceno o njegovem delovanju.

Danes se bomo poglobili v to, zakaj bi si želeli dodatek kolagena že veliko prej, koliko časa traja, da opazite prve vidne rezultate ter v različne dejavnike, ki lahko vplivajo na omenjene časovne okvirje.

Zakaj jemati kolagen v prahu, če pa lahko pojem več mesa in rib?

To je pogosto vprašanje. A običajno ne uživamo delov živali in rib, ki zagotavljajo kolagen. Poleg tega je zaužita količina pogosto precej manjša od tiste, ki bi bila zadostna za želene vidne učinke.

Uživanje hidroliziranega kolagena je veliko boljša izbira ravno zato, ker se zlahka absorbira, spodbuja zdravo sintezo kolagena in zagotavlja aminokisline, ki jih naše telo potrebuje za proizvodnjo pomembnih beljakovin, kot so beljakovine v naših laseh in nohtih. Na kratko: izkupiček absorpcije hidroliziranega kolagena je tudi do 5-krat višji kot pri kolagenu iz zaužite hrane.

Koliko časa pa hidroliziran kolagen potrebuje za mlajši “JAZ”?

Ko se kolagenski peptidi absorbirajo v krvni obtok, ta kolagen naša telesa ta lahko uporabijo precej hitro – v naših celicah že v eni uri začnejo ustvarjati čarovnijo. Nasplošno pa je čas za delovanje odvisen od trenutne ravni kolagena v telesu. Če je torej naša raven kolagena zelo nizka, bo razlika, ko ga začnemo jemati, bolj opazna. In seveda obratno: če je vsebnost kolagena v našem telesu dokaj visoka, učinki morda ne bodo tako dramatični, da bi jih lahko takoj opazili.

Če želite z jemanjem kolagena izboljšati stanje svoje kože, boste razliko lahko opazili že v nekaj tednih. Glede na študijo Journal of Cosmetic Dermatology iz leta 2015 je uživanja kolagena v treh mesecih zmanjšalo gube za več kot 30 odstotkov. Študije, izvedene leta 2019, so po poročanju NCBI pokazale, da so se vidni učinki znatnega izboljšanja elastičnosti kože pokazali že v osmih do dvanajstih tednih.

 • Vidni učinki na koži: od 4 do 12 tednov (1-3 mesece)
 • Lasje in nohti: od 4 do 12 tednov (1-3 mesece)
 • Mišična masa in moč v kombinaciji z vadbo: 12 tednov (3 mesece)
 • Manj bolečin po telesni vadbi: v nekaj dneh
 • Boljša prožnost sklepov: od 4 do 6 mesecev
 • Podpora za tetive (v kombinaciji z vadbo za krepitev): 3 do 6 mesecev
 • Podpora za kostno gostoto: 12 mesecev

Kaj pravi znanost o naših sklepih in kosteh?

Študija na eni izmed Brazilskih univerz, ki je bila objavljena v Medical News Today (2019) potrjuje, da ima hidroliziran kolagen pozitiven učinek na bolezenska stanja, kot sta osteoporoza ali  artritis, in sicer s potencialnim povečanjem mineralne gostote kosti. V sklopu študije so ugotovili, da ima hidroliziran kolagen tudi zaščitni učinek na sklepni hrustanec, hkrati pa je pokazal učinkovitost tudi pri simptomatskem lajšanju bolečine.

Terapija z Golden Tree Premium kolagenskim kompleksom

Kako v pestri ponudbi kolagenskih izdelkov na naših policah izbrati pravega, je svojevrsten izziv za marsikaterega potrošnika, ki želi izboljšati videz svoje kože in prožnost sklepov.

Če želite, da kupljeni izdelek deluje, vam svetujemo, da izbirate glede na naslednje lastnosti:

 • Bodite pozorni, da kupujete le hidrolizirani kolagen, ki se edini lahko pohvali z optimalno absorpcijo;
 • Kolagen v prahu naj bo naraven – brez kemikalij in toksinov. Mnoga živila vsebujejo toksine, zato je izbira še posebej nevarna. Za vsako ceno se izogibajte vsemu, kar bi lahko ogrozilo vaše zdravje in dobro počutje.
 • Formulacija kolagenskega kompleksa naj bo za boljšo učinkovitost bogata z dodatki. Z uživanjem takšnega kolagena podprete in še dodatno pospešite njegovo delovanje.
 • Na slovenskem trgu je na voljo kolagenski kompleks Golden Tree Premium Collagen Complex, ki zadosti vsem trem naštetim standardom in še več.

Golden Tree Premium kolagenski kompleks vsebuje hidrolizirani kolagen različnih tipov iz različnih virov (jajčni, goveji in morski kolagen) za podporo karseda širokemu spektru funkcij. Formulaciji so dodani še hialuronska kislina, vitamin C, silika in MSM oziroma mineralna lepota. Na grudice pri mešanju lahko pozabite, uporabite pa ga lahko praktično kjerkoli: v napitkih, jutranjih limonadah ali če ste sladkosnedi, v slastnem chia pudingu, za katerega recept najdete na koncu članka.

Na podlagi te zares edinstvene formulacije bo terapija z Golden Tree Premium kolagenskim kompleksom zagotovo postala vaše najboljše orožje v boju zoper tegobe staranja.

Recept: Kokosov chia pudding z borovnicami

Jure Godler Kolagen: iz teh razlogov si boste želeli, da bi ga uporabljali že prej Ogromno dvomljivih trditev in skrivnostnih sestavin obljublja zadrževanje vode, ki pomaga bolj napeti kožo. Seznami vitaminov nas spodbujajo k razmišljanju, da našo kožo nahranijo in jo napolnijo z antioksidanti. Toda v večini primerov vitamini v vlažilnih kremah po vsej verjetnosti ne naredijo prav veliko.  Uporabljene količine so namreč premajhne, ​​da bi bil učinek lahko opazen, poleg tega se vitamini ob izpostavljenosti svetlobi in kisiku razgradijo. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

 • 40g chia semena
 • 2dl kokosovega mleka
 • 1 jušna žlica kokosove moke
 • 1 lonček borovnic
 • 1 merica Golden Tree Premium kolagenskega kompleksa Wild Blueberry
 • 1 pest praženih mandljev

NAVODILA ZA PRIPRAVO

V posodi zmešamo chia semena, kokosovo mleko, kokosovo moko in merico kolagena Wild Blueberry. Zmes vsaj za 15 minut postavimo v hladilnik (za boljšo teksturo jo pustimo čez noč).

Mandlje, ki smo jih prepražili in ohladili, na drobno zmeljemo.

Ko je zmes pripravljena, na dno kozarca posujemo mandlje in nekaj borovnic, prelijemo s pudingom, nato nasujemo še dodatno plast mandljev in borovnic ter prilijemo preostanek pudinga.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več