28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Kolesarski maraton Lokarje: Za praznik spet na kolo

Dole, 25. 6. 2022 –  Člani Prostovoljnega gasilskega društva Lokarje so že šestnajsto leto zapored pripravili kolesarski maraton, ki ima tradicionalno ime “Od gasilskega doma do gasilskega doma.”  Ob praznovanju dneva državnosti se je pred gasilskim domom v Lokarjih  zbralo okoli 145. kolesarjev. Pedala so najbolj vzdržjivi kolesarji začeli vrteti že ob osmi uri zjutraj, po tem ko so jim srečno pot zaželeli podpredsednik Gasilske zveze Šentjur Andraž Hladin, predsednik PGD Lokarje Andej Županec ter organizator dogodka Janko Pušnik.

Ob osmi uri zjutraj, ko so temperature bile še dokaj v mejah normale, so se tako kolesarji podali na daljšo 100-kilometrsko pot iz Lokarij skozi Dramlje, Lutrje, Dolgo goro, Ponikvo, Zg. Selce, Završe, Grobelno, Slivnico, Loko pri Žusmu, Dobrino, Žegar, Prevorje, Lesično, Podlog pod Bohorjem, Šentvid pri Planini, Planino, Dobje, Kalobje, Jakob in Šentjur ter nazaj v Dole. Seveda, pa se kolesarji na svoji poti ustavili tudi pri naših gasilskih domovih, mimo katerih jih je peljala pot. Pri gasilskih domovih, so jih pričakali domači gasilci, ki so zanje pripravili prijetno ohlajeno pijačo in kakšen prigrizek, da je pot naprej lažje stekla.

Srednja in krajša pot

Na srednji maraton, katerega kolesarji pa so se podali na 50 km dolgo progo, se je začel okoli desete ure. Pot pa je vodila od Dol skozi Dramlje, Lutrje, Dolgo goro, Ponikvo, Zg. Selce, Završe, Grobelno, Slivnico, mimo kokošje farme, odcepa Kalobje, Jakob, Šentjur in nazaj v Dole. Ob isti uri, pa so štartali tudi kolesarji, ki so se podali na krajšo pot, ki je bila dolga 33 km. Kolesarje pa je pot vodila iz Lokarji od Dramelj, Dolge gore, Ponikve in nazaj v Lokarje.

Tovrstna organizacija kolesarskega maratona je precej zahtevna.  Poudariti je potrebno da je v organizacijo vloženega ogromno truda in dela.  Od tega, da so morali organizatorji pred pričetkom maratona pregledati celotno progo, je več prostovoljnih gasilcev skrbelo za usmerjanje kolone kolesarjev v pravo smer. Kolono pa so spremljala gasilska vozila in reševalno vozilo. Štiri ure kasneje, ko se je večina kolesarjev že vrnila na cilj, pa so Lokarski gasilci za njih pripravili okrepčilo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Lokarska gasilska mladina se pripravlja na tekmovanja

Jure Godler

V PGD Lokarje stavijo tudi na gasilska tekmovanja

Tjaša Ferlež

Proslavili uspehe mladih lokarskih gasilcev

Tjaša Ferlež

Evakuacija POŠ Blagovna

Tjaša Ferlež

V drugo je lokarska veselica uspela

Tjaša Ferlež

Kolesarski maraton z odlično udeležbo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več