17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net
Image default

Kolumna: Izkoristite priložnost

V aktualnih okoliščinah, ko je samoizolacija priporočena oz. zapovedana, pri sleherniku pridejo na plano zadeve, ki so bile še do nedavnega spretno prikrivane. Prikrivane z namenom omogočanja bežanja od sebe. To je hočeš-nočeš glavni namen preštevilnih dejavnosti, ki si jih je izmislil človek. Ti programi nas dobesedno zasužnjujejo, ljudje pa v navajenosti nanje gledajo kot na del njih, zato so tudi v strahu, da jih izgubijo.

Ravno sedaj je lepa priložnost, da se zares soočimo s sabo in odvržemo balast, ki v resnici ni naš, ampak je bil vsiljen. Če zadevo nekoliko obrnem, kaj pa se zgodi, če tega ne storimo? Ljudje si bodo iz strahu, da bi bolje spoznali sebe, izmišljali nove in nove zastranitve, kar je v z medmrežjem povezani družbi hitro vidno. In tudi na tem področju hitro pride do posnemanja zaradi posnemanja, novih oblik tekmovalnosti, vsega tega, kar je bila težava že v »predkorona« časih. Ker ljudje ne zmorejo shajati s sabo, še težje shajajo z drugimi. Iz Wuhana v »postkorona« obdobju poročajo o porastu ločitev, prav tako pa že sedaj domačo črno kroniko polnijo dogodki, ko pride do nesporazumov na podlagi nezmožnosti sobivanja.

Problema ni, če ga ne ustvarimo sami in problem smo v resnici samo mi sami. Človeštvo ustvarja probleme, da jih rešuje, potem pa išče krivdo in krivce okrog sebe in ne v sebi.

Morda se na tej točki sprašujete, če rešitev sploh obstaja. Seveda obstaja! Zavedajte se, da ste sam sebi lahko najboljši prijatelj, ampak za to je treba nekaj storiti. Če tega ne storite, tako ali tako goljufate samo samega sebe. In sebi delamo problem samo zaradi resnice, ker nam ne boža ega, čeprav nas vodi na boljše.

In kaj storiti? Prav vsak se lahko odloči, da sebi (najprej sebi!) in bližnji okolici nameni sprejemanje. Prav vsak se lahko odloči, da odpusti zamere. Odpuščamo vedno samim sebi, da smo nekomu zamerili. Pojdite večkrat za nekaj minut v srce in odvrzite nepotrebno prtljago. Večini je to prenaporno in z različnimi izgovori še naprej bežijo pred seboj. Kdor se odloči, da iskreno počisti, je bogato nagrajen. Zares odpustiti je največje dejanje posameznika!

Za konec še izredno učinkovita vaja, ko vas začne preganjati tok misli. Prekrižajte dlani preko srca, kamor se navidezno preselite in začnite počasi ponavljati besedo razum, zadnjo črko malce podaljšajte: razummm. S tem boste prekinili um, zato tudi takšna beseda RAZ-UM. Zavedam se, da je iz strnjenega besedila težko vse razumeti. Lahko tudi stopite v stik z avtorjem teh vrstic in dobite informacije, da boste naredili pravilne korake.

Vsak trenutek je nov izziv in nov preizkus, zato bodite vedno zbrani in nikoli nezavedni, kaj se dogaja okoli vas.

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

Napisano na podlagi najmočnejšega orodja za dvig zavedanja: Učbenikov za tretje tisočletje.

Sorodne novice

Razmišljanje: Šentjurski kulturni mrk v teku

Jure Godler

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

Kolumna: Kako se naučimo prepoznati svoje poslanstvo

Bogdan Rahten

Kolumna: Ali sploh znamo biti prijatelj?

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več