15.6 C
Šentjur pri Celju
07/06/2023
sentjur.net

Razmišljanje: Šentjurski kulturni mrk v teku

Šentjur, 7. 2. 2021 – Kulturnik v meni mi ne da miru, da ne rečem nekaj na temo šentjurskega kulturnega mrka. O tem ne bi pisal, če ne bi v poštnem nabiralniku zagledal februarski program Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Tudi se ne bom spraševal, zakaj me ravno v februarju na kulturne prireditve vabijo Šmarčani in ne samo mene – sklepam, da so prvič nenaslovljeno pošiljko dobili vsi Šentjurčani. Kot novinar pa sem le dvignil obrvi, ob, pazi, 53 prireditvah v mesecu februarju, ki jih bo v tem najkrajšem mesecu izvajala Knjižnica Šmarje. Neverjetnih 53 dogodkov, mnogi med njimi so tudi online, vabijo, da skočimo v petnajst kilometrov oddaljeno Šmarje pri Jelšah in se naužijemo kulture – direktno v žilo.

No, bodimo pošteni – v okviru Knjižnice Šmarje deluje kino, Univerza tretjega življenjskega obdobja, študijski krožki, Muzej baroka, TIC, ampak brez ostalih zunanjih izvajalcev dogodkov, če jih je sploh kaj. Če hočemo primerjati projekte, moramo šentjursko knjižnico najmanj združiti z Ljudsko univerzo Šentjur. In če pogledamo na stran Ipavčevega kulturnega centra (IKC) Šentjur, vidimo – Otroški abonma Jurček – prestavljen, edini! Vpisan (in ne izbrisan) dogodek v koledarju IKC je osrednja prireditev ob kulturnem prazniku, ki je online. Upajoč na več sreče pobrskam po občinskem koledarju prireditev. Nekaj pa je le napisanih – osem dogodkov. Resno? Pa še od teh osmih je eden bolj obvestilnega pomena, ki vabi mlade planince Planinskega društva Slivnica pri Celju na zimovanje.

O dolžini k … a

Če torej primerjamo vseh sedem šentjurskih proti 53 šmarskim prireditvam, je rezultat jasen in nedvoumen. Pošteno so nas deklasirali. Mi, ki se imamo “za potomce Ipavcev”, pravzaprav pa živimo v mestu, kjer je kultura v upadanju? O ja, ampak nečesa pa “šmarjoleki” le nimajo – nimajo osrednje kulturne prireditve, ki pa jo bomo pri nas zavrteli online. Ha, kaj pa to? Tudi kina nimamo – temu smo si sami krivi, saj se je nekaj poizkusov oživitve kino predstav klavrno končalo, pa je zunanji izvajalec raje spakiral kovčke, vzel svoj projektor in odšel tja, kjer ga bolj cenijo.

Tudi na YouTubu se v Šentjurju kaj bistvenega ne dogaja. Tom Costo je sicer pred mesecem in več izvedel prijetno in smešno impro predstavo, pa redno nam daje misliti s svojimi korajžnicami. Kaj drugega jutuberskega se sploh ne spomnim. Aja, Sveti Štefan je imel redno letno v živo-online prireditev. Aja, samo oni so Šmarčani … ŠKMŠ-jevci so pred dvajsetimi leti prekipevali tudi s številnimi potopisi, okroglimi mizami, razstavami 3OKO, zdaj pa delajo mega Šentrock, za te male kulturne “zadevščine” nimajo časa in volje.

Pa ljubiteljska kultura pri nas. Glede na to, koliko prijav na javni razpis dobi občina, bi človek pričakoval, da se bodo ko gobe po dežju pojavile še nove ideje za izvedbo dogodkov, pač v duhu časa in ukrepov. Pa nič. Vse bolj se mi zdi, da drži pregovor: “Kar se Janezek nauči, to Janezek zna,” ter če ne gre tako, kot smo delali zadnjih 20 in več let, potem ne gre. Najlažja pot je, da zalučaš puško v koruzo, pa si pišmeuhovsko odžvižgaš znani napev Mi2 – Čista jeba. Dragi kulturniki, rad vas imam, ampak dajte se zbudit in ne mi prosim z ukrepi …

IKC sameva, KD Šmarje živi

Državni ukrepi, veljavni, neustavni in kakor koli jih že imenujete, ne prepovedujejo kulturnih dogodkov. Nihče si ne sme vzeti te pravice, da vam dogodek odpove ali prepove. Na današnji dan veljajo za dogodke v živo naslednja pravila. Kulturne prireditve so dovoljene izključno s sedišči v zaprtih javnih prostorih in na prostem. V zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči mora biti med obiskovalci zagotovljeno eno prosto sedišče, pri postavljenih sediščih mora biti med sedišči najmanj 1,5 metra razdalje. Na javni kulturni prireditvi je lahko največ 750 obiskovalcev. Seveda z upoštevanjem besede leta 2021 PCT. Iskreno držim pesti, da bodo vsaj stoli ukinjeni do Šentrocka.

Vendar ukrepi ne morejo biti zaviralci kulture – veljajo tudi v Šmarju pri Jelšah, pa lahko trdimo, da kultura tam vendarle cveti. Smo v Šentjurju brez idej, kako se izviti iz omejitev – nič lažjega, saj je nekdo to že pogruntal – če že ne drugače, skopiraj idejo iz šmarskega koledarja prireditev. Kulturniki, profesionalci v kulturi in javni zavodi, ki se imajo za kulturne, zamislite se, če je vaša ležerna pot prava. Če mislite, da je, potem prepustite mesto nekomu, ki ne misli tako. Veliko kulture vam na zadnje minute osrednjega kulturnega praznika želim. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler

Kolumna: Izkoristite priložnost

Bogdan Rahten

Kolumna: Na koga smo v resnici jezni?

Bogdan Rahten

Kolumna: V čem smo lahko vsi boljši od Prešerna?

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več