17.6 C
Šentjur pri Celju
25/10/2020
sentjur.net
Image default

Kolumna: Kaj je tisto, kar si moramo zares (za)želeti?

Čas okoli novega koledarskega leta je (pre)poln izrekanja različnih želj in obdarovanj. Voščila se namesto iz srca (ne)vede mnogokdaj izrekajo zelo površinsko, celo serijsko, za kar pri vsakem posamezniku obstajajo razlogi, ki so povezani z zunanjimi vzroki.

Pri obdarovanjih je poleg materialnega vidika vpleten cel koktejl občutkov in nenazadnje pričakovanj. Ravno ta so tista, ki na koncu povzročijo največ težav, zato ne rečemo zaman, da pričakovanja ubijajo.

Gre za to, da so pričakovanja utemeljena iz podstati, ki je povezana z materialom. Velika večina človeštva je postala tako prežeta s tem, da so otroci hitro nezadovoljni z darovi, ki se jim zlasti v tem delu leta zdijo samoumevni. In kaj je samoumevnost? To je zgolj nespoštovanje! Pri tem najprej mislim na nespoštovanje samega sebe, kar iz na pogled nedolžnih situacij za sabo potegne prave čustvene tsunamije. Ampak, da ne bo pomote, tako so bili naučeni!

Vsepovsod se »pumpajo« pričakovanja. Koliko je sploh še otrok, ki niso pod takšnim ali drugačnim, lahko zelo subtilnim, a ta ni nič manj težak, pritiskom? In seveda ni čudno, da to nekje pride naokoli. Seveda ne gre ostati zgolj pri njih, samo ozrite se okoli. Od vseh se pričakuje, da so »supermani«, po drugi strani pa je beseda izgorelost postala povsem običajna. No, to je žal pot v pogubo.

Sistemi, ki nas prepredajo, nas vodijo v težko tekmovalnost in odvisnost od materiala, vse skupaj pa se samo stopnjuje. In kaj na koncu prinese višji standard, višja izobrazba itd., če sploh ne živimo sebe oz. tega niti na znamo?  (Tu se tudi skriva odgovor na naslovno vprašanje, op.)

Kot pika na i v paketu pride še lastninjenje v odnosih, ljudi se obravnava kot predmete in to tiste, ki jih imenujemo najbližji. Kakšna ljubezen je potem to? To je samo navezanost in strah, pogosto v smislu, kako bomo pa zmogli brez te osebe … Prenekateri gredo celo tako daleč, da druge »kupujejo« z materialom. Bistveno bolje je srečo iskati v drobnih pozornostih in velikih dejanjih.

Vse opisane preglavice lahko presežemo, če naredimo nekaj iskrenih premikov pri samih sebi, takrat pa tudi material ni več problem. In to ni nič zakompliciranega, čeprav nekateri menijo, da je takšen način edini zveličaven, pa poglejte, kam smo prišli. Stvari morajo biti enostavne! To ni vprašanje izobrazbe, to ni vprašanje, da si kaj bolj poseben ali posvečen od drugih, ampak je vprašanje na katerega bi si moral odgovoriti slehernik. Lahko »bežite« po celem svetu, a nevidno prtljago boste vedno nosili s seboj. Povsod okoli nas so opozorila, ljudje pa iščejo rešitev za tegobe povsod drugod, razen tam, kjer bi lahko kaj naredili. Pri sebi! Zato je najbolje k čiščenju pristopiti tukaj in zdaj, tako ali tako lahko gre samo na bolje.

Če se bojite, da bodo drugi kazali za vami, vedite, da je enkrat treba poskrbeti zase, za svoje temelje, saj se nenazadnje pogovarjamo o osnovi za zdravje. In ko s tem končno začnemo, je treba biti celovit, dosleden, saj lahko v nasprotnem primeru pustimo manevrski prostor, da se na koncu vrnemo v lastni »zos« iz katerega smo trudoma stopili. Iz lekcij je treba narediti nauk, ne pa znova in znova stopati na spolzek led.

In še nasvet: delajte vsako stvar s polnim srcem in hvaležnostjo. Preizkusite in ne filozofirajte 😉

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

p.s. Naslovna tema je tudi naslov predavanja, ki bo v sredo, 25. decembra, ob 17:30 v Aktivatorju Mladinskega centra Šentjur, Ulica Dušana Kvedra 23.

Sorodne novice

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

Kolumna: Ali sploh znamo biti prijatelj?

Bogdan Rahten

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler

Kolumna: Zakaj je prevzem lastne odgovornosti naša ključna odločitev

Bogdan Rahten

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več