-0.8 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net
Image default

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Se kdaj vprašamo, zakaj se zavzemamo določeno zadevo oz. situacijo? Opiramo se na določene zunanje informacije, ki ustrezajo nam in jih morda malo zaokrožene, predelane, bolj ali manj ognjevito zagovarjamo. Menimo, da je to naše lastno stališče, čeprav tega v resnici nismo izkusili na lastnem primeru.

Mnogokdaj gre za dokazovanje razgledanosti in načitanosti, ki je le izvedbena oblika, da se nekdo pred nekom drugim dela pomemben. Torej stvar ega, stvar potrjevanja, ker se nekdo v sebi počuti manj- oz. večvreden. To niti približno ne pomeni, da neko stvar razume, saj se samo pretvarja. Posameznikovo prepričanje je trdovratno zakoreninjeno vanj in to mu še ojača omreženost v sistem in bolj smo omreženi, bolj globoko je vse skupaj.

Do določnega prepričanja nas pripelje sklop tujih, delno resničnih, informacij, ki jih najprej prejmemo skozi vzgojne procese. Sčasoma postanemo žrtve »lastnega« prepričanja, ki ga um samo krepi. Vse skupaj se nalaga in nalaga, na drugi strani pa to povzroča čedalje večji prepad od nas samih. Sebe pa sploh ne poznamo. Sebe! Edino osebo, ki bi jo sploh veljalo poznati, mi pa se ukvarjamo z vsemi ostalimi. Tudi to smo bili naučeni …

Da se podamo na pot spoznavanja sebe, se je treba odpovedati naučenosti. Vsi odgovori so v resnici v nas, ampak so zastrti z debelo odejo mnogih tančic prepričanosti, ki jo kopičimo, ko nam vsakdo vseskozi vsiljuje svoj prav. Dobesedno nam nalagajo prtljago, ki ni naša, mi pa jo v lastni nevednosti sprejmemo in se vse bolj in bolj obremenjujemo.

A do pravilnih odgovorov se da priti. Potrebno je uporabiti nekaj, kar je zastonj – iskrenost, in to do sebe. Potem šele lahko začnejo tančice odpadati, mi pa se samo ne smemo zadovoljiti, da se ustavimo na naši poti. In čeprav nas nekaj strese, je to v resnici prava pot, kajti z ovinkarjenjem oz. prelaganjem se ne reši noben problem. Pravijo, da čas celi rane, a to ne drži. Gre samo za pometanje pod preprogo, izpod katere bumerang slej kot prej prileti nazaj in nas bo zagotovo natančno zadel. Za nameček točno tam, kjer smo najbolj šibki. Pa je tudi v tem nekaj dobrega, saj gre le za še eno v vrsti opozoril, da vendarle odpremo oči.

Prepričanja so podlaga za pričakovanja, za namišljene cilje, ki ne obstajajo. Človek, ki je v nekaj prepričan, tudi nekaj pričakuje, upa. To pomeni, da živi v upanju, ki temelji na posrednem. Na kratko se temu reče laž. Ravno z besedo up je zasužnjen dobršen del civilizacije, namesto, da bi vsak posameznik zaupal vase. Zaupati vase je na koncu veliko bolj enostavno, a potem ne bi imeli svojega haska posredniki, začenši z verstvi, ki jim ni v interesu, da bi nekdo zaupal vase. Bi potem bile vojne? Takšen posameznik bi bil namreč svoboden. Ne bi bil v nenehnem problemu in potem bi hitro postala odvečna večina šarade, ki smo ji trenutno priča.

In dokler si nekdo ne zaupa, si ne more pogledati v oči, uteho pa išče povsod okoli, razen tam, kjer je edina možna rešitev. Duša zaradi tega trpi, saj ji ni omogočeno, da biva v skladu z naravnim poslanstvom. Zato je ta civilizacija tudi vse bolj bolna, pot do zdravja pa pelje preko mostov samozaupanja in iskrenosti. Posameznik, ki se tega zaveda, bo naredil vse, da odpravi svoj problem in to ne z delnimi rešitvami, ki bi ga samo peljale v slepo ulico. Takšen uporabi tudi najboljše možno orodje za dvig zavedanja, Učbenike za tretje tisočletje, ki so tudi temelj nastanka tega zapisa. S tem lahko spremeni edino osebo do katere ima to pravico. Sebe.

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

𝑷𝒓𝒆𝒌𝒐 𝒖𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒛𝒂𝒍𝒏𝒆 𝒐𝒛. 𝒏𝒂𝒓𝒂𝒗𝒏𝒆 𝒓𝒆𝒔𝒏𝒊𝒄𝒆 𝒅𝒗𝒊𝒈𝒂𝒎𝒐 𝒛𝒂𝒗𝒆𝒅𝒂𝒏𝒋𝒆 𝒐 𝒔𝒆𝒃𝒊 𝒊𝒏 𝒔𝒆 𝒖𝒄̌𝒊𝒎𝒐 𝒐𝒑𝒖𝒔̌𝒄̌𝒂𝒕𝒊 𝒏𝒆𝒑𝒐𝒕𝒓𝒆𝒃𝒏𝒐 𝒑𝒓𝒕𝒍𝒋𝒂𝒈𝒐, 𝒌𝒊 𝒃𝒓𝒆𝒎𝒆𝒏𝒊 𝒏𝒂𝒔̌𝒐 𝒅𝒖𝒔̌𝒐 𝒊𝒏 𝒔 𝒕𝒆𝒎 𝒛𝒅𝒓𝒂𝒗𝒋𝒆. 𝑵𝒂𝒋𝒎𝒐𝒄̌𝒏𝒆𝒋𝒔̌𝒆 𝒐𝒓𝒐𝒅𝒋𝒆 𝒛𝒂 𝒅𝒗𝒊𝒈 𝒛𝒂𝒗𝒆𝒅𝒂𝒏𝒋𝒂 𝒔𝒐 𝑼𝒄̌𝒃𝒆𝒏𝒊𝒌𝒊 𝒛𝒂 𝒕𝒓𝒆𝒕𝒋𝒆 𝒕𝒊𝒔𝒐𝒄̌𝒍𝒆𝒕𝒋𝒆. 𝑵𝒂𝒓𝒆𝒅𝒊𝒎𝒐 𝒑𝒓𝒂𝒗𝒆 𝒌𝒐𝒓𝒂𝒌𝒆 𝒛𝒂 𝒓𝒆𝒔𝒏𝒊𝒄̌𝒏𝒆 𝒔𝒑𝒓𝒆𝒎𝒆𝒎𝒃𝒆. 𝑺𝒑𝒓𝒆𝒋𝒎𝒊𝒎𝒐 𝒊𝒔𝒌𝒓𝒆𝒏𝒆 𝒐𝒅𝒍𝒐𝒄̌𝒊𝒕𝒗𝒆 𝒛𝒂 𝒍𝒂𝒔𝒕𝒆𝒏 𝒅𝒐𝒃𝒓𝒐𝒃𝒊𝒕!

Sorodne novice

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

Kolumna: Kako se naučimo prepoznati svoje poslanstvo

Bogdan Rahten

Kolumna: Ali sploh znamo biti prijatelj?

Bogdan Rahten

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več