18.9 C
Šentjur pri Celju
22/10/2020
sentjur.net
Image default

Kolumna: Vse je v glavi in najboljše je, ko je prazna!

Pri mnogih predstavnikih starejše, pa tudi pri vedno večjem delu nekoliko mlajše generacije se pojavlja težava, da težko zaspijo. Velikokrat se rešitev išče s pomočjo farmacije, nekateri pa poskušajo najti tudi druge poti, npr. z domačimi čaji ali meditacijo, kar samo po sebi ni slabo, je pa velikokrat še vedno daleč od rešitve.

Težava je, da nam »v podstrešju« teče vse polno programov. Ti so spodbujeni tudi z uporabo medijskih vsebin tek pred spanjem, s čimer se sicer bolj sooča nekoliko mlajša populacija. Težava je, da tamkaj enostavno ni ustrezno pospravljeno. Pa pri tem ne mislim klasičnega pogleda, za katerega se uporablja ta izraz, ampak kopico negativnih misli in strahov, ki jih sproža podzavest. Glava je najbolj mirna, ko je prazna! Gre za to, da zmoremo sami pri sebi spoznati, da preprosto ne ustvarjamo tovrstnih misli oz. jih znamo čim prej prepoznati. Naslednja stopnja je seveda odpravljanje vzrokov – in ti so izključno pri … nas!

Verjetno vam je znano, da če večkrat ponavljamo določene misli, na koncu to res dobimo. Če bo nekdo imel o sebi zelo slabo mnenje in se omalovaževal, na koncu res ne more pričakovati kaj dobrega oz. da se bodo stvari spremenile same od sebe. Za to je treba nekaj narediti, vendar se večina temu najraje izogne, čeprav bi s tem veliko pridobila. Govorim o enem in edinem zdravju, ki nam nenazadnje tudi pripada. No, ljudje so v svojem nezavedanju žal pripravljeni opustiti temeljno odgovornost do sebe, znajo pa najti kup izgovorov.  V resnici gre enostavno samo za to, če to hočemo ali nočemo. Če si hočemo dobro, ali pač ne.

Dobro je torej ozavestiti, kaj delamo, kaj izgovarjamo in kaj nam roji po glavi. Zato namesto negative o sebi in drugih raje negujmo lepe misli. Prav je imel tisti, ki je dejal, da naj ljubimo svoje sovražnike, saj v nasprotnem škodimo – sebi.  Izjemno razširjen»šport« razmišljanja in opravljanja drugih je dejansko eden največjih ubijalcev zavedanja. Um si bo namreč vedno prizadeval, da bo podžigal zle misli in ko ga spustiš z uzd … Boste zanikali?

Ker nekdo npr. ni počistil stvari oz. situacij iz preteklosti, slej kot prej dobiva »obresti« in »obresti na obresti« na področju zdravja ravno preko uma, ki bo veselo sprožal tovrstne programe, ko bo le mogoče. In več kot nosimo teh smeti v glavi, težje je shajati sam s sabo. Večina ubira taktiko zanikanja oz. prelaganja, če smo bolj neposredni – bežanja pred sabo, vendar na koncu to ni prava rešitev. Zakaj se ne bi soočili sami s sabo in si bistveno olajšali svojega vsakdana? Ko nam uspe nekaj narediti v tej smeri, se bo poveča tudi notranje zadovoljstvo in nenazadnje tudi zdravje.

Poskusite za vajo pomisliti na nekaj situacij, ko ste se razburili. Ste pripravljeni naslednjič v podobnih okoliščinah ohraniti mirnost? Opazujte se npr. en teden in če boste opazili spremembo, si lahko čestitate. Potem tudi ne bo več razloga, da ne bi takega ravnanja pri sebi še bolj uveljavili. Postanite miren opazovalec, ki s sabo ne nosi nepotrebne prtljage, ne svoje ne od drugih. Misel je energija.

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

P.S.

Na to in druge tematike iz kolumn izvajam tudi pogovorne večere, informacije na Facebook profilu: Učbeniki za tretje tisočletje – Kako zavestno živeti sedanji trenutek.

Sorodne novice

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

Kolumna: Ali sploh znamo biti prijatelj?

Bogdan Rahten

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler

Kolumna: Zakaj je prevzem lastne odgovornosti naša ključna odločitev

Bogdan Rahten

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več