-0.8 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net
Image default

Kolumna: Zakaj je prevzem lastne odgovornosti naša ključna odločitev

Beseda odgovornost je najpogosteje v rabi v političnem polju, kako pa jo tam jemljejo resno, ne potrebuje posebne razlage. Vse skupaj je samo odraz, kako si jo razlagamo samiTežava pri tem je, ker nas tega nihče ne nauči že v samem začetku. Torej, v družini, čeprav se tam zna veliko govoriti na to temo. O odgovornosti poslušamo tudi s strani različnih sistemov, vendar gre tu pogostoma za pretkano »nabijanje« krivde, zato se posameznik podzavestno od tega odmika.

Zase seveda skoraj vsakdo pravi, da je odgovoren in bi se ob trohici tovrstnega protiargumenta hitro našel na bojnih okopih z osebo, ki mu postavlja ogledalo. Odgovornost si nekdo prilagaja tako, nekdo drugače in hitro je jasno, da je skupni imenovalec precej oddaljen.

Odgovornost je v resnici precej preprosta reč. Je odločnost, za katero jasno stojimo in jo v celoti sprejemamo – z vsemi napakami in znanjem, ko nekaj storimo. Pri tem je treba biti pripravljen, da se lastnih napak sploh zavemo, se zanje opravičimo in iz njih potegnemo lekcijo – nauk. Sliši se enostavno, saj se ponavljanje napak v nobenem pogledu ne splača. V realnosti se ljudje napak ustrašijo in jih skušajo pomesti pod preprogo. V bistvu smo naučeni izogibati se krivdi in jo celo prelagati na druge. Zelo neodgovorno …

Strahovi so tu ogromen faktor, saj pri sprejemanju odgovornosti zapeče ego. Ego nam pravi, da če priznaš napako, nekaj izgubiš. Nisi več popoln. Kdo pa je v resnici popoln? To je samo prepričanje, ki nam je bilo vsiljeno skozi sistem, da se ljudje počutijo omejene in podrejene.

Ko postanemo odgovorni, potem najprej sebi utemeljimo, da smo to, kar smo, in se ne ukvarjamo z drugimi.

Zgrešeno je, da se pričakuje od ljudi, da bodo »čim bolj popolni« na vseh področjih. To se lepo vidi v šoli, kjer je praktično edini cilj doseganje standardov, postavljenih s strani sistema. Izkustveno učenje in razvijanje posameznikovih unikatnih sposobnosti ni v ospredju. Mladi ljudje se dobesedno naučijo delati proti sebi in polagoma izgubijo genija v sebi. Ti so po pravilu imeli trpke izkušnje s šolo.

Obstaja izračun, da je človekovo življenje v Sloveniji vredno milijon evrov. Če bi se ljudje zavedali, da so neprecenljivi, bi z veliko večjo odločnostjo živeli sebe in bi besedo odgovornost, ker bi vedeli, da gre za njih, tudi v polnosti udejanjali. Ta je namreč vedno z nami in odloča o našem lastnem napredku v zavedanju in poti do sebe. To pa ni nič drugega, kot da odgovorno skrbimo, da nismo zavezani nečemu, kar nas omejuje oz. nam škodi. A da uvidimo, kaj vse to je … Tu se zabavna igra šele začne.

Da iz nezavedne »ovce« postanemo zavedna, je najbolje uporabiti orodje, s katerim ne morete zgrešiti. Z Učbeniki za tretje tisočletje, ki so temelj za ta zapis, si naredimo podlago, da so temelji za naše odločitve trdni. Odgovorno.

Bogdan Rahten, glasnik zavedanja

V torek, 23. junija, bo v Kampu Menina ob 18. uri predavanje: Kako nevtralirizati strah – največji strup za našo dušo in telo. Zaradi ureditve prostora je priporočena najava udeležbe na bogdan.rahten@gmail.com ali na 041 435 785.

Sorodne novice

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Kolumna: Ključni dejavnik ekološke preobrazbe posameznika in družbe

Bogdan Rahten

Gostujoča kolumna: Soditi, obsojati ali opazovati?

Jure Godler

Kolumna: Kako se naučimo prepoznati svoje poslanstvo

Bogdan Rahten

Kolumna: Ali sploh znamo biti prijatelj?

Bogdan Rahten

Kolumna: Jaz sem že v redu, krivi so drugi!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več