31 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

Koncert v spomin na prof. Edija Goršiča

Šentjur, 10. 11. 2022 – V Ipavčevem kulturnem centru Šentjur sta organizatorja JSKD območna izpostava Šentjur in Glasbena šola Šentjur pripravila koncert posvečen 20. obletnici smrti prof. Edvard Goršiča (1937 -2002). To je bil tudi zadnji dogodek v okviru sklopa prireditev letošnjih Ipavčevih dnevov. Gorišič je v svojem življenju  pomembno zaznamoval kulturno življenje v občini Šentjur. Bil je eden od prvih treh učiteljev v šentjurski glasbeni šoli in leta 1974 postal prvi ravnatelj Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, ki jo je vodil do upokojitve leta 2001.

Leta 1969 je prevzel Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev, zborovodja zbora je bil do leta 1989. Zbor je v tem času dosegel zavidljivo kakovostno raven z najbolj množično sestavo v svoji zgodovini.  Leta 1975 je prevzel še Moški pevski zbor Dramlje in bil njegov zborovodja vse do prerane smrti leta 2002. Šest let, od 1968 do 1974,  je tudi poučeval glasbeni pouk na osnovni šoli Šentjur in vodil šolski mladinski zbor.

Poklon kulturniku

Uvodoma sta na šentjurski oder stopili Anita Koleša vodja izpostave JSKD Šentjur in Simona Zdolšek ravnateljica Glasbene šole Šentjur. Edvard Goršič je zaznamoval glasbeno življenje v Šentjurju zato so se v JSKD odločili, da s spominskim večerom obudijo spomin na zborovodjo, glasbenika in dolgoletnega ravnatelja Glasbene šole Šentjur. Tudi zaradi slednjega so k sodelovanju povabili tudi glasbeno šolo. “Z velikim veseljem smo se odzvali vabilu po sodelovanju, saj je bil prof. Goršič tudi začetnik glasbenega izobraževanja v Šentjurju, prvi ravnatelj šole in v njej preživel več kot 30 let. Od tega 27 let kot ravnatelj in postavil trdne temelje,” je uvodoma povedala Simona Zdolšek, ravnateljica Glasbene šole Šentjur.

Tudi na področju zborovodstva je Goršič pustil močne sledi, saj je vodil dva zbora – Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev in Moški pevski zbor Dramlje. Zato so oboji s kratkim programom naredili uvod v spominsko prireditev. Prvi zbor vodi Valentina Černe, drugega pa Gregor Kolar. Zborovodstvu pa so posvetili prvi del koncerta. Po odpetih skladbah pa so organizatorji dogodka pripravili tudi video zapis spominov. O Goršiču, kot zborovodji, ravnatelju, sodelavcu in pedagogu so v video posnetku spregovorili: Maks Malovrh, Konrad Rado Frece, Anton Kolar, Peter Krč, Branka Jelen, Anita Koleša, Andreja Ocvirk, Damjana Rosenstein, Romana Javševec, Boštjan Artiček, Nina Gradič Planko, Alenka Goršič in Mojca Eferl.

Mladi virtuozinji

Drugi del koncerta je bil posvečen njegovemu delu kot ravnatelju Glasbene šole Šentjur. V kulturnem programu so sodelovali Mojca Eferl na klavirju, trio profesorjev na harmoniki – Romana Javševec, Franci Kolar in Rudi Sakelšek. Največ pozornosti občinstva pa je pritegnila Sonatina za klavir štiriročno, ki jo je zapisal Benjamin Ipavec. Perfektno pa sta jo zaigrali mama in hči – Mojca in Zoja Eferl. Zadni tretji del koncerta pa so posvetili skladbam, ki jih je napisal njegov sin Matevž Goršič – tudi s temi težkimi skladbami se je spopadla še druga učenka klavirja Neža Jager. Za piko na i pa je poskrbel še duo v katerem je na klavrju igrala Mojca Eferl, flavto pa Goršičeva hči – Alenka Goršič Ernst. Koncert si je ogledala tudi žena Edija Goršiča, Libuška Goršič Fišer, ter že prej omenjena sin Matevž Goršič in hči Alenka Goršič Ernst. (Jure Godler)

Sorodne novice

Sezono zaključili s koncertom na idilični lokaciji

Tjaša Ferlež

Zgornjetržani prepevali v Zgornjem trgu

Jure Godler

Pesem ni samo združila, je tudi prepletala

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več