20.7 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Končno nov kulturni center!

Želja o prenovi Kulturnega doma Šentjur ima že zelo dolgo brado. Obstoječo zgradbo so zgradili leta 1954 in od takrat ni bila deležna večjih gradbenih posegov. Zanimivo je tudi dejstvo, da je od slovenske osamosvojitve dalje vsak šentjurski župan predstavil svojo idejno zasnovo kulturnega centra. Občina Šentjur se je prijavila na tretji javni razpis za sofinanciranje operacij javne kulturne infrastrukture v sestavi in bila pri tem uspešna. Po številu doseženih točk je bila šentjurska vloga celo na prvem mestu z 90 točkami in med šestimi sprejetimi vlogami. Višina sofinanciranja iz razpisa bo 1.924.672 evrov, razliko pa bo iz občinskega proračuna krila občina. Župan mag. Marko Diaci svojega navdušenja ni skrival. Kulturni dom Šentjur se bo preimenoval v Ipavčev kulturni center Šentjur (IKC).

Kaj bo novega?

Prva večja sprememba bo glavni vhod v objekt, ki bo od septembra dalje z južnega dela, kjer se bo dosedanji atrij zazidal. Na tem mestu bo prostorna avla, kjer se bodo zadrževali obiskovalci. Poleg garderobe za oblačila bo v avli točilni pult, da si bodo obiskovalci krajšali čakanje na predstavo. Točilni pult bo lociran na delu, kjer so danes sanitarije. Na prostoru, kjer je danes vhod, bo manjša pisarna,  današnja avla pa bodo sanitarije. Tudi dvorana, ki bo imela dva glavna vhoda na mestu, kjer je danes stranski izhod, bo doživela nekaj sprememb. Pod balkonom bodo zložene izvlečljive, avtomatizirane tribune s sedeži. Ko bodo popolnoma izvlečene, bo večina dvorane dvignjene in s tem bodo gledalci pridobili boljši pogled dogajanja na odru.

Oder in zaodrje bosta predmet večjih sprememb in dopolnitev. Višina odra se bo za nekaj centimetrov spustila, desni in levi gaberit se bosta odstranila. Tako bo oder dobil prepotrebno širino in višino, ki je bila do sedaj ovira marsikateri gledališki uprizoritvi. Oder bo prav tako izgubil lok in bo po novem načrtu, ki ga je pripravil Studio List, raven. Kulisarnica in garderoba za nastopajoče bosta obdržali svoji lokaciji in namen. Tovorni dostop za kulise bo po novem s strani parkirišča.

II. nadstropje in tehnika

Uporabno bo tudi drugo nadstropje zaodrja, do katerega bo dostop zagotovljen desno od glavne avle. V drugem nadstropju bo manjša dvorana, namenjena za razne plesne in druge vaje, manjša shramba in strojnica.  Seveda bo poleg arhitekturne prenove tudi tehnična, kjer se bo pomnožilo število odrskih luči, prenovilo se bo ozvočenje in izvedene bodo druge tehnične izboljšave, ki bodo zagotavljale boljše avdio-vizualne kulture užitke.

Sorodne novice

Župan mag. Marko Diaci: Pomagajmo si med seboj

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Slabi ljubimci in odlična igra navdušili poln IKC

ViP

Četrtič izzvali p(ol)etje

ViP

Dan državnosti: Franjo Malgaj bi v današnjem času naredil Facebook skupino

Jure Godler

Čedahuči ali kar folksterji?

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več