17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

#koronaintervju št. 13 – Lidija Čadej, občinska uradnica

Lidija Čadej je dekle v najlepših lepih – šteje rosnih 32 pomladi. Aktivna je na raznih področjih, kar zahteva tudi njeno delovno mesto, ki ga opravlja na občini. Zadnje čase sodeluje predvsem na kulturnem in športnem področju, “da malce popestrimo dogajanje v našem malem kraju,” pravi. Sicer pa je članica ekipe Prve pomoči v Dobju, članica civilne zaščite, članica PGD Dobje, članica Kulturnega društva Dobja, itd. “V zadnjem času me mika tudi šiviljski tečaj, da bom malo bolj podobna gospodinji (hahaha),” še doda k svojim številnim aktivnostim.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Če bi vprašal moje starše, sem bila v svoji mladosti pravi »živc« oziroma nadloga. Za to so odgovorni tudi moji trije bratje in sestra. Ker imam toliko sorojencev, nam nikoli ni bilo dolgčas in lumparije so bile na dnevnem redu. Mogoče bi izpostavila eno, ki se mi je resnično vtisnila v spomin. Včasih smo doma redili prašiče. Bilo jih je ogromno. Po pomoti sem pustila odprta vrata v hlev, tako da so vsi zbezljali ven (kakšnih 100 komadov). Potem sem nekaj časa jaz, čisto panična, tekala za njimi, nekaj časa pa oni za mano. Kako se je vse skupaj končalo, sem pozabila. Verjetno se ni srečno končalo :). Vsaj zanje.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Rada sem imela vse predmete, razen fizike. Še zdaj imam nočne more zaradi Einsteinovih zakonov. Tudi kemija mi ni ravno dišala. Po drugi strani pa sem želela študirati zgodovino in slovenščino, da bi postala profesorica. K sreči sem pravočasno dobila dobronameren nasvet, da sem preveč …. (hmmm, iščem pravo besedo)… preveč »zategla«, torej bi bili moji (nesojeni) učenci pravi nesrečneži.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Moja največja kuharska mojstrovina? Haha, težko vprašanje. Se bom elegantno izmuznila direktnemu odgovoru, in bom rekla tako: »Vse, kar skuham, je dobro. Ni ravno mojstrovina, to moram priznati, je pa užitno. So pa vsi recepti družinska skrivnost, tako da, žal, ne morem razkrivati takšnih delikatnih zadev.«

Katera stvar vam je v Dobju najbolj všeč, da bi jo pokazali še prijateljem od drugod?

Dobje je majhen kraj, ki šteje dobrih 1000 prebivalcev in 17 km2. Vsi poznamo vse. Imamo pa v Dobju tudi nekaj zanimivosti, ki so vredne ogleda. Ena izmed njih je zagotovo Kozjanska domačija, kjer se lahko sprostite na kmečki postelji iz slame (pozor, včasih tudi pika), modernem jaccuzziju (lepo prosim, smo zelo napredni) in razvajate svoje brbončice s pristnimi kozjanskimi jedmi. Omembe vredne so tudi zaščiteni objekti, ki spadajo pod kulturno dediščino. Imamo tudi neokrnjeno naravo, skozi katero vodijo neštete stezice. Če imate srečo, vas bo na poti pozdravila tudi kakšna srnica. Tista s kosmatimi nogami. Skratka, v Dobju se da videti in storiti marsikaj, predvsem pa si lahko spočiješ živce.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Ker sem se lansko leto selila, sem imela ogromno novega pohištva, pri sestavi katerega sem aktivno sodelovala. Mogoče sem kakšna vratca na omari bolj »švoh zašraufala«, tako da so mi zadnjič ena v roki ostala. Ker sama še ne posedujem akumulatorskega vrtalnega vijačnika (upam, da sem tole prav napisala), sem z izvijačem sama pritrdila ta kos lesa nazaj. Zaenkrat je še na svojem mestu.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

O tem nikoli nisem razmišljala. Mogoče bi si izbrala Chuck Norrisa, da me razsvetli s svojimi sposobnostmi.

Koga pa iz naše občine?

Ko rečeš: »iz naše občine«, imava v mislih Dobje, kajne? Ker sem po naravi zelo komunikativna oseba, klepetam z vsemi, ki mi pridejo pred oči. Ne bom izpostavljala nikogar, da me ne bi potem kdo lovil, zakaj ravno njega/njo, ali pa obratno – zakaj pa njega/nje ne.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Uuuffff. Sem knjižni molj, in ker imam doma malega petletnega nadobudneža, vsak večer bereva pravljice. Veste kaj? Najrajši bi bila Metka iz pravljice Janko in Metka. In to zaradi sladkarij. Prav rada bi v živo videla hiško sredi gozda, ki je narejena iz samih slaščic. Seveda ne bi samo gledala (haha).

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Delo, ki ga moram dokončati, je zaključek magistrskega študija, kjer sedaj aktivno pišem magistrsko nalogo. S tem bom zaključila pomembno poglavje v svojem življenju, z namenom, da lahko potem odprem novega.

Pred kratkim ste postali gasilka. Zakaj ste se odločili pristopiti v vrste gasilcev? Zaradi mišičastih moških ali super avtomobilov?

Haha dobra. Začniva pri koncu. Kar se tiče avtomobilov, nimam pojma o teh škatlah na štirih kolesih. Važno, da me avto pripelje iz točke A v točko B. Pa še nazaj, če ne zahtevam preveč. Kar se moških tiče, bom pametno molčala. Vsak si lahko misli, kar mu srce poželi Sicer pa imam doma mišičnjaka in to je več kot dovolj.

Gasilka sem postala, ker želim pomagati ljudem v stiski. Do tega me je pripravila ena izmed zadnjih intervencij v Dobju, kjer sem želela pomagati, a zaradi neusposobljenosti oz. pomanjkanja strokovnosti s področja gasilstva nisem bila ravno v pomoč, pač pa sem lahko stala in gledala ter upala na najboljše. To je moj naslednji cilj: poglobiti znanje in strokovnost v gasilskih vodah, da bom naslednjič lahko pomagala.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Vici mi ne gredo najbolje od rok. Kljub temu bom enega delila: Začela sem z dieto, nehala kaditi in piti, omejila sem tudi ostale aktivnosti. Začela sem se ukvarjati s športom. V 14 dneh sem izgubila dva tedna! (avtor neznan).

Sorodne novice

Z domačimi gasilci izvedli čistilno akcijo

Jure Godler

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Lokalni ponudniki hrane so v ponudbi se združili še v Dobju

Jure Godler

V zahvalo zdravstvenim delavcem je pesnica napisala pesem

Tjaša Ferlež

Dvanajsti Guzejev pohod po dobjanskih gričih

Majda Rezec

#koronaintervju št. 34 – Boštjan Artiček, glasbenik

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več