25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Koronavirus COVID-19: splošne informacije in preventivni nasveti

V minulih dneh je bilo s strani državnih in zdravstvenih institucij ob pojavu prvih primerov okužbe s koronavirusom v Republiki Sloveniji izdanih več smernic, priporočil in nasvetov, kako se zaščititi, predvsem pa glede samozaščitnega ravnanja.

Občina Šentjur je v že v prejšnjem tednu s strani javnih zavodov in organizacij pridobila ustrezne informacije ter obvestila o načrtovanih protokolih, ki jih imajo pripravljene v primeru, da bo potrebno ukrepati. Javni zavodi, kot so vrtci, šole, itd., imajo sprejete načrte ukrepov, o kateri vas bodo po potrebi pravočasno obvestili.

S strani JZ Zdravstvenega doma Šentjur velja naslednji poziv: Pacienti, ki sumite na okužbo s koronavirusom, NE vstopajte v zdravstveni dom, ampak pokličite na telefonsko številko 037 46 24 00 ali na telefonsko številko dežurnega zdravnika 031 650 334 in počakajte na prihod zdravstvenega delavca.

ZD Šentjur ne odvzema brisa

ZD Šentjur NE izvaja postopka odvzema brisa, najbližja ustanova, ki to izvaja v naši regiji, je Splošna bolnišnica Celje. V Splošni bolnišnici Celje so vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami). Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči. Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

Postopki odvzema brisa se sicer izvajajo še v zdravstvenih domovih Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Izola, Ljubljana, Postojna, Kočevje, Velenje, Trbovlje, Brežice, Novo Mesto, Jesenice, Kranj, Nova Gorica in Tolmin.

 SMERNICE GLEDE JAVNIH PRIREDITEV: »Športne in ostale javne prireditve lahko povzročijo dodatna tveganja za javno zdravje, zlasti tiste, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. Trenutna situacija je sicer takšna, da se javne prireditve zanekrat ne odpove, svetuje pa se, da se ne izvaja šolskih ekskurzij in izletov v tujino. Na takšnih prireditvah se odsvetuje udeležbo starejšim osebam in vsem, ki imajo povečana tveganja kroničnih in drugih bolezni«

Obvestila Koronavirus

Trenutno velja opozoriti še na splošna navodila: zbirniki o razvoju dogodkov v zvezi s širjenjem okužbe so na voljo na portalu vlade RS https://www.gov.si/teme/koronavirus/. Vlada javnost sproti obvešča o razvoju dogodkov na osrednjem spletnem mestu o koronavirusu (https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/).

Prilagamo tudi infografike (glejte priponke!), ki so jih na to temo v minulih tednih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Uradu vlade za komuniciranje. Dostopne so na povezavi https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/koronavirus-pripravljenost-in-ukrepanje-slovenije/. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več