8.8 C
Šentjur pri Celju
03/03/2024
sentjur.net

Krožišče v Bukovju bogatejše za vinsko trto

Bukovje, 23. oktober 2023 – Krožišče v Gorici pri Slivnici je eno redkih v Slovenije, na katerem raste vinska trta. Nedaleč stran se mu je pridružilo še eno. Pobudnik Milenko Tanšek jo je s sosedom Nandekom Skaletom zasadil v središču vasi Bukovje. Kot pravi Tanšek, je tam eden prvih slovenskih “rondojev”. V šali doda, da je bil postavljen v času, ko ti še niso bili v trendu.

“Na tem mestu je nekoč že rasel bezeg in trnje, s sosedom sva se odločila, da naše bukovsko krožišče zdaj polepšava,” pove Tanšek. Izbira trte ni naključje, saj je Bukovje bogat vinorodni okoliš, trta pa zasajena praktično na vsaki vzpetini. Tudi staro ime za Bukovje – Vinarje – pa izhaja iz dolgoletne vingradniške tradicije. Soseda sta v sredo krožišča posadila odporno trto namiznega grozdja Goldliff muškat belo ter Zemir rdeče. Soseda si želita, da, v kolikor jima bo dopuščal čas, postavita še leseno brajdo.

Sorodne novice

Kurenti vdrli na gasilski občni zbor

ViP

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Jure Godler

Pred goriškimi vinogradniki jubilejno leto

ViP

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Kakšni bodo mladi, je odvisno od vzornikov

Tjaša Ferlež

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več