17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

KS Planina pri Sevnici se loteva obnove križevega pota

Planina pri Sevnici, 17. avgust 2022 – Kalvarija proti cerkvi Svetega križa predstavlja eno markantnejših točk Planine pri Sevnici. Tudi sicer gre za edini primerek tovrstnega križevega pota v občini. Več kot dvesto let stare kapelice pa si lahko zdaj obetajo obnovo, saj so vremenski vplivi skozi stoletji na njih pustili vidne sledi.

Vseh kapelic je trinajst. Prvotno so jih dvanajst postavili krajani iz Doropolja, po petih desetletjih pa jim dodali še eno večjo, tik pod cerkvijo. Krajevna skupnost Planina pri Sevnici se je v minulih tednih lotila ene od srednjih kapelic, ki jim tako služi kot vzorčen primer. Kot nam je povedal predsednik krajevne skupnosti Jurij Hladin, so za obnovo ene potrebovali okoli 150 ur, strošek pa se giblje okoli tri tisoč evrov. Ob tem Hladnik dodaja, da bi se strošek še nekoliko povzpel, če ne bi ogromno dela in materiala prispevali krajani sami. “Najprej smo uredili streho; odstranili smo staro, namestili folijo in položili novi škrilj. Zamenjali smo vse uničene lesene dele in na koncu še prebarvali celotno fasado,” pove predsednik lokalne oblasti. Les so prispevali večinoma krajani sami, škrilj, ki je bil na ostrešju kapelic tudi ob izgradnji, pa so pripeljali s Pohorja.

Obnova trinajsterice kapelic bo stala zajetno količino denarja, ki pa ga planinska krajevna skupnost po Hladinovih besedah sama kratkoročno ne bo zmogla. Obnova se bo tako zagotovo zavlekla za nekaj let, v enem letu bi lahko obnovili dve ali tri. Zato se bodo po pomoč verjetno obrnili tudi k sponzorjem in donatorjem, vsakršne pomoči bodo veseli. Že zdaj pa lahko pri sanaciji pomagajo tudi pohodniki, ki se vzpenjajo proti cerkvi Svetega križa. Ob vznožju poti lahko namreč srečajo paleto škriljastih strešnikov, ki čakajo, da jih mimoidoči prinesejo do delovišča. Tudi med našim obiskom smo srečali rekreativnega športnika, ki dnevno prenese kar sto strešnikov. Kar nekajkrat se mora za ta podvig povzpeti do kapelice in spustiti nazaj do izhodišča. A brez skrbi, kup je še dovolj velik, da lahko tudi ostali združimo rekreacijo z dobrim delom za skupnost.

Sorodne novice

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler

Kdo bo presekal gordijski vozel parkiranja na Planini?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več