17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Kultura v rimah in s skupnimi močmi

Šentjur, 4. 2. 2018 – Slovence kot narod sta ohranili ravno kultura in umetnost. Naša posebnost je tudi v tem, da je kulturni praznik tudi dela prost dan, česar na takšen način ne praznuje nobena država na svetu. S kulturo smo ohranili tudi lasten jezik in identiteto. Dnevu smrti našega največjega pesnika smo Slovenci posvetili državni praznik – Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Kulturi pa so se poklonili tudi v Šentjurju. “Kultura je ena redkih sfer človekove dejavnosti, ki je ne poganja volja do bogastva, moči ali osebnega uveljavljanja, je ustvarjanje nečesa lepega, edinstvenega, skladnega – je poslanstvo,” je povedala povezovalka programa in vodja šentjurskega Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nastija Močnik.

Letošnji slavnostni govornik osrednje šentjurske kulturne prireditve je bil direktor JSKD, mag. Marko Repnik. Ta je impresiral občinstvo z govorom, ki ga je pripravil v rimah. V verzih se je dotaknil stanja kulture in kvazi kulturnikov. Poudaril je lepoto kulture, besede, plesa. Za svoj govor je požel velik aplavz občinstva, ki je ponovno do zadnjega kotička napolnilo šentjurski hram kulture. Osrednji del praznovanja je bila tudi podelitev priznanj, ki so jih prejeli naši kulturniki, ki so se na svojih področjih delovanja uvrstili na regijsko ali državno raven. Teh je bilo letos kar 12.

Prejemniki priznanj

Na Festival mlade literature Urška 2017 so se uvrstili literati Maruša Miheljak, Patricija Žvegler in Dejan Štiglic. Na regijskem srečanju so plesali plesalci Mladinske folklorne skupine Lintvar. Polona Kitak se je s svojo sliko uvrstila na regijsko likovno tematsko razstavo Velika črta, Kvirina Martina Zupanc pa s svojo sliko na državno razstavo. Na regijsko tekmovanje otroških zborov so se uvrstili pevci in pevke iz OŠ Dobje, OŠ Dramlje in OŠ Planina pri Sevnici. Ženski pevski zbor Dramlje je zapel na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb, Gledališki krožek OŠ Franja Malgaja Šentjur se je udeležil regijskega srečanja otroških gledaliških skupin, igralci z iste šole – Teater (nade)budnih – pa so se uvrstili na državno srečanje otroških gledaliških skupin. Vsi so iz rok mag. Marka Repnika in predsednice Zveze kulturnih društev Šentjur Marije Rataj prejeli priznanja.

Za kulturni program so letos poskrbeli osnovnošolci iz OŠ Franja Malgaja Šentjur in OŠ Planina pri Sevnici. Obe šoli sta “naj” kulturni osnovni šoli Slovenije v letu 2017 na gledališkem in zborovskem področju. Malgajevci so predstavili odlomka iz dveh gledaliških predstav, Planinčani pa so zapeli. Ta del prireditve sta vodila in povezovala učenca teh dveh šol, Staš in Lara. (Jure Godler) 

Sorodne novice

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Kresnice in Jakobčani na območni reviji

Jure Godler

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več