2.2 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net

Kulturna dediščina – izziv in priložnost za prihodnost

Planina pri Sevnci, 24. 10. 2018 – V Osnovni šoli Planina pri Sevnici je pod pokroviteljstvom Občine Šentjur potekalo srečanje ustvarjalcev turistične ponudbe šentjurske občine. Ker je letošnje leto evropsko leto kulturne dediščine, so srečanje naslovili Kulturna dediščina – izziv in priložnosti za prihodnost. V uvodu je lepo število obiskovalcev pozdravil in tudi v nadaljevanju srečanje vodil direktor Razvojne agencije Kozjansko Jure Raztočnik. Predstavil je značilnosti kulturne dediščine in poudaril, da sta vzpodbuda in trud osnovni pogoj za ohranjanje teh neprecenljivih vrednot.

Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je takoj na začetku s ponosom povedal, da je občina Šentjur postala del družine sedemnajstih članic zgodovinskih mest Slovenije. Ker je leto 2018 razglašeno za leto evropske kulturne dediščine, je tovrstna včlanitev toliko pomembnejša. Izpostavil je Ipavce, Slomška, Planino in ostale kulturne ponudbe občine in dodal, da se ob čisti in neokrnjeni naravi potenciali kažejo sami po sebi, le izkoristiti jih moramo. Nove pobude in dodane vrednosti so nadvse dobrodošle ter so temelj za nova izhodišča in priložnosti. Na srečanje so povabili mlado in uspešno tržnico kulturnega turizma Jernejo Petek in podjetnika Jožeta Andrejaša. Petkova je lastnica agencije Nea Culpa, ki je obiskovalcem predstavila, kako kulturna dediščina postane odličen tržni produkt.

Turizem delamo z mislimi

Ob predstavitvi svojega podjetja Petkova najprej pove, da se je njena poslovna zgodba začela s potovanji in poznavanjem svetovnega turizma z vsemi razsežnostmi ponudbe, iz katerega je srkala znanje, izkušnje in navdušenje. Kmalu jo je v popolnosti prevzelo. »Ko delamo turizem, ga moramo delati z mislimi, v največji možni meri s posluhom uresničiti, ob tem pa ponuditi zgodbe, doživetja, inovativnosti,« poudarja Petkova. Pri vsaki destinaciji je potrebno izluščiti tisto, kar turist želi in pričakuje.

Slovenija kot dežela zelenega turizma ima pri tem številne prednosti. V pogovor so se aktivno vključili tudi obiskovalci in podali zanimive predloge, kaj bi ponudili turistom ter delili lastne izkušnje. Izrazili so ponos, da se bo Šentjur zaradi včlanitve v združenja zgodovinskih mest Slovenije odslej pojavil marsikje pogosteje in mu bo ponujena priložnost promocije vseh produktov občine. Izrazili pa so željo, da se turizem še bolj povezuje s kulturno ponudbo. Odkrivali so zgodbe Ipavcev, Rifnika, Urbajsova vina, doživetja na turističnih kmetijah, pesem Južne železnice, Guzeja in podobno. V sklopu svojega več kot dvournega nastopa se je Petkova dotaknila še kulturnih turistov, kdo so in kakšne izkušnje iščejo.

V nadaljevanju je svojo podjetniško pot predstavil Jože Andrejaš, lastnik podjetja Lectar iz Radovljice. Povedal je, kako so se kalili njegovi začetki z vsemi težavami in vzponi ter nadgradnjami ponudbe v osrčju starega mestnega jedra Radovljice. Sicer je bila prva lectarska delavnica na tem mestu že leta 1766. Leta 1822 so lastniki odprli še gostilno, ki so ji poimenovali Pri Lectarju. Kljub temu, da je lectarstvo pozneje v hiši zamrlo, se je gostilna in njeno ime ohranilo. Leta 2006 so lastniki obrat ponovno uredili in začeli pisati novo poslovno zgodbo. Hiša s tradicijo sedaj ponuja tradicionalno slovensko gostilno, družinski hotel in muzej z lectarsko delavnico. Ob tem Andrejaš poudari, da se moraš boriti v prvi vrsti sam, seveda mu pri vztrajanju še danes ob strani stoji njegova družina. Kako išče inovativnosti in prijeme, da se gost v njihovi hiši s tradicijo dobro počuti, je Andrejaš dokazal tudi na Planini, ko je na koncu svoje predstavitve obiskovalce navdušil z igranjem na orglice. Obiskovalci so se nato podali še na ogled planinskih zbirk, druženje pa zaključili v Grajski kašči. (Majda Rezec)

 

Sorodne novice

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP

Šentjur korak bližje lenti najlepšega in najgostoljubnejšega manjšega mesta

ViP

Turistični boni: Šentjurčani pri unovčevanju še zadržani

ViP

Vabimo: Začenja se dogajanje ob mestnem ognjišču

Jure Godler

Komentiramo: DRP kot novoletna zaobljuba

Jure Godler

Zaradi ljubezni je plačal davek

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več