27.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

KD Gorica pri Slivnici: Tudi legendarni stoli iz Bosne so se poslovili

Šentjur, 7. 10. 2022 – Za krajane in kulturnike v krajih je pomembna ustanova tudi kulturni dom. Ta je v Gorici pri Slivnici bil pred kratkim prenovljen v notranjosti, vendar še čaka na razpis za energetsko sanacijo, da se poslovi od starih vrat, oken in fasade. Otvoritev objekta kulturnega doma pa so izvedli v sklopu še ene otvoritve – Aureje, ki je namenjena podjetniškemu inkubatorju. Kot se spodobi za kulturni dom pa so uradno otvoritev izvedli člani Kulturnega društva Gorica pri Slivnici.

Kot se spodobi so pred zaprto zaveso najprej zapele domačinke Vokalna skupina Kresnice. Sledila pa je zanimiva in nevsakdanja epska pesnitev o stolih, ki jo je napisala in interpretirala Nina Gradič Planko. Tokrat ni opevala zgradbo kot tako, ampak so ji navdih postali stoli – tisti leseni, ki so bili prepoznavni simbol še starega kulturnega doma. Po iskanju najugodnejše ponudbe so stole naročili v Bosni in so iz tamkajšnjih gozdov. Ti stoli so zamenjali aluminijaste, ki pa se jih le redko spomni. Danes pa lahko v kulturnem hramu v Gorici pri Slivnici postavijo več kot 300 modrih oblazinjenih stolov.

Kulturni program v rokah domačinov

Prireditev v nadaljevanju sta spretno krmilila Vid Palčnik in Nina Gradič Planko. Na goriški oder so v programu strnili najpogostejše uporabnike – Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Slivnica pri Celju, ki jih vodi Anja Brečko, zapel je zborček učiteljic te šole, Paridolske korenine, ljudska godca Viki Novak in Denis Lenart, pa narodnozabavni trio Davor Pušnik, Luka Polenšek in Nik Zendzianowsy, Jelenmajstri – družinski ansambel Jelenov in zborček upokojencev.

Krajevna skupnost Gorica pri Slivnici pa je priložnost otvoritve izkoristila za podelitev dveh priznanj. Priznanje za uspešno osnovnošolko je prejela Larisa Mastnak, priznanje krajevne skupnosti pa je prejela tudi upokojenka Sonja Doberšek. Uradni del prireditve pa so zaključili s skupno pesmijo Ostanimo prijatelji, na harmoniko pa je zbor nastopajočih spremljal Gašper Jelen. Po končanem uradnem delu so se krajani podružili na pogostitvi v avli prenovljenega kulturnega doma. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Večer na Glinci: Kaj počno sokrajani?

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Naj atletska steza dolgo služi in prinaša vrhunske rezultate

Jure Godler

Zgodba o popevki pod mavrico

Jure Godler

Priljubljena šentjurska točka žari v novi podobi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več