17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Kulturno priznanje prejelo Kulturno društvo Prevorje

V Občini Šentjur so na Ta veseli dan kulture tudi letos odprli vrata obiskovalcem številnih muzejskih zbirk, osrednja prireditev pa je v organizaciji Kulturnega društva (KD) Prevorje) in Zveze kulturnih društev (ZKD) Šentjur potekala v večnamenskem prostoru prevorske šole. Dogodek je bil posvečen tradicionalnim Aninim večerom, za uspešno 10-letno organizacijo teh dogodkov pa je ZKD Šentjur prevorskim kulturnikom podelilo posebno priznanje.

Gržan pokazal pot čuječnosti jesensko-zimskim večerom

“Danes je Ta veseli dan kulture, množični poznojesenski poklon Francetu Prešernu, saj na današnji dan obeležujemo obletnico njegovega rojstva in je nekakšna »protiutež« kulturnemu prazniku, ki ga praznujemo 8. februarja. Ob začetku najbolj veselega, najbolj norega meseca v letu so že tradicionalno v teh dneh na široko odprta vrata številnih kulturnih ustanov širom po Sloveniji. Tako ste se lahko danes sprehodili tudi po muzejskih zbirkah, ki jih ponuja naša Občina. Tudi mi se bomo danes sprehajali. Stopamo na pot dosedanjih Aninih večerov. Dobrodošli in prav lepo pozdravljeni na naši poti,” je na samem začetku obiskovalce pozdravila predsednica prevorskih kulturnikov Dragica Vračun Hercog in obenem spomnila, da je ideja o Aninih večerih vzklila pri patru Karlu Gržanu, ravno v času njegovega bivanja v tem kraju. Potem se so se začele nizati sezone, katere je do letošnje desete uspešno pripeljala voditeljica večerov Marija Frece Perc. Kot vsak začetek je tudi to sezono otvoril idejni oče večerov pater Karl Gržan. Pestro vsebinsko pot vse od prvega do vključno šestinpetdesetega Aninega večera so tlakovali številni povabljeni gostje. Tokrat jih je Hercogova preko prosojnic s slikovnim gradivom odstirala obiskovalcem od sezone do sezone.

Gostoljubnost vaščanov Prevorja poznana daleč naokoli

Marija Frece Perc je na prireditev povabila tudi nekaj gostov, ki so v preteklih letih delili svoje izkušnje obiskovalcem Aninih večerov. Tako je Perčeva o spominih klepetala z Jelko Godec, Barbaro Gradič Oset, preko zvočnega zapisa so obiskovalci prisluhnili Nataši Pirc Musar in Manci Čujež ter odlomku zapisa o nepozabnem obisku na Prevorju Mance Košir. Anine večere pa so obogatili številni glasbeni gostje od blizu in daleč, od najmlajših glasbenih talentov, do različnih pevskih in glasbenih skupin. Kratek posnetek »pisane množice« tovrstnih gostov so si obiskovalci lahko ogledali na platnu. Prijetno in pestro utiranje po poti devetih sezon Hercogova zaključi še s prav posebno zahvalo vaščanom Dobja pri Lesičnem, Straške Gorce, Krivice, Žegra, Košnice in Lopace, ki vsa ta leta skrbijo za gostoljubnost obiskovalcev in gostov Aninih večerov. Zahvalam in čestitkam se je pridružil še predsednik domače krajevne skupnosti Damjan Maček.  

Priznanje v prave roke

Z obiskom prireditve pa sta med drugim počastili tudi vodja izpostave JSKD IO Šentjur Nastija Močnik in predsednica ZKD Šentjur Marija Rataj. Slednja je v svojem nagovoru izpostavila pomen kulture, s široko vejo dejavnosti, katero močno oporo ji med drugim dajejo tudi prevorski kulturniki. Prav zaradi tega so se na ZKD odločili, da letošnje posebno priznanje za 10-letno uspešno organizacijo Aninih večerov podelijo KD Prevorje. Priznanje je Ratajeva predala Hercogovi, ki društvo vodi uspešno že dvanajsto leto. Večer so s kulturnim programom obogatili Ljudski pevci s Prevorja, godca Drago Žekar in Bogdan Vodeb, citrarka Jasmina Levičar s sopranistko Martino Zapušek in kitarist Miha Hliš. Naj še dodamo, da so ob tej priložnosti pod mentorstvom Tine Kosaber Gril na ogled postavili tudi fotografsko razstavo učencev POŠ Prevorje. Fotografije so nastale s pomočjo fotoaparatov, katere je šoli podaril LIONS KLUB CELJE KELEIA. Predstavnika dr. primarij Božidar Buhanec in Zdenko Podlesnik sta z dobrodelnim namenom večkrat obiskala šolo, prisotna pa sta bila tudi tokrat. V neuradnem delu so organizatorji poskrbeli še za zakusko, obiskovalci pa so se lahko poslužili še Miklavževe stojnice. (Majda Rezec)

 

Sorodne novice

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Jure Godler

Na Prevorju polnili vreče

Majda Rezec

Naj v naših mamah bo vedno pomlad

Jure Godler

Medgeneracijska delavnica pletenja košaric

Jure Godler

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več