3.8 C
Šentjur pri Celju
18/04/2024
sentjur.net

Kurenti vdrli na gasilski občni zbor

Gorica pri Slivnici, 17. februar 2024 – Če so bila leta, zaznamovana z ekstremnimi pojavi, poprej le občasna, utegnemo v kratkem že govoriti o nekakšnem trendu. Posebno leto 2023, ki je po julijskih neurjih prizadelo tudi naše kraje, je konec avgusta presenetila še najhujša poplava v zgodovini Slovenije. Vse to pomembno kroji tudi delo gasilcev. In čeprav njihovi kraji niso bili med bolj prizadetimi, se neprilike odražajo tudi v številkah PGD Slivnica pri Celju.

Na sobotnem, 95. občnem zboru društva je predsednik društva Milenko Tanšek spomnil ravno na to: “V naši gasilski zvezi je bila najbolj prizadeta Ponikva. Njim, Vojniku in Zgornji Savinjski dolini smo pomagali s skupino mladih prostovoljnih gasilcev, za kar smo prejeli tudi priznanja in zahvale.” V zadnjem letu delovanja je Tanšek med drugim spomnil tudi na tradicionalne aktivnosti in pomembnost sodelovanja z ostalimi društvi v kraju in občini. Tako so med drugim sodelovali pri postavitvi mlaja doma in v šentjurskem Zgornjem trgu ter pomagali pri izvedbi srečelova na prireditvi ŠentjurFest, iz donacij pa, kot ostala društva, prejeli motorno žago in zaščitno opremo. Zgledno je po predsednikovih besedah tudi sodelovanje s pobratenima društvoma PGD Černelavci iz Prekmurja in DVD Bednja s Hrvaške. Večjih investicij letos niso imeli, so pa v svojem gasilskem domu in vozilih posodobili telekomunikacijsko opremo.

Gasilci odlični tudi v nogometu

Kot je dejal poveljnik društva Andrej Kaučič, mu bo minulo operativno leto ostalo v spominu kot najbolj aktivno v zadnjih dvajsetih letih; na domačem požarnem rajonu so imeli 14 intervencij, izven 15. Poleg gašenja požarov stanovanjskih objektov, dimnikov in električnih vodnikih, največ dela pa je bilo predvsem zaradi z neurji povezanimi neprilikami. Svoje gasilce želi društvo zato še naprej izobraževati, prav tako načrtujejo obnovo vozila GVC-2, za kar pričakujejo tudi del sredstev s strani GZ Šentjur.

PGD Slivnica je aktivno v vseh generacijskih ravneh, stalnica njihovega delovanja pa so tudi udeležbe na raznih tekmovanjih. Med uspehi lahko izpostavimo zmago članske ekipe B in veteranov na občinskem tekmovanju. Veterani so bili nato 14. na državnem tekmovanju v Gornji Radgoni. Gasilski pripravniki so na regijskem kvizu v Vojniku zasedli 4. mesto. Tudi v nogometu so se pomerili. Po visokih uvrstitvah na občinskem nogometnem turnirju v Zbelovem mladinke dosegle 1. mesto, mladinci šestega.

Priznanja, odlikovanja, plakete

Za 10-letno delo v gasilski organizaciji so priznanja prejeli Luka Voga, Anej Tanšek, Andrej Drač, Benjamin Košak Pevec, Simon Žavski, Gregor Mansutti, Nejc Polenek Štorman, Peter Mansutti, Miha Mansutti, Luka Mansutti. Za 20 let članstva Jernej Kaučič, Davor Gradič. Za 30 let Damjan Mastnak, za 70 let Stanko Artiček, Cveto Portata. Za 40 let v gasilski operativi so okitili Martina Cmoka, v čin gasilca pa so napredovali Nejc Polenek Štorman, Anej Tanšek, Luka Voga, Benjamin Košak Pevec ter Luka in Miha Mansutti. Gasilci so se s posebno zahvalo zahvalili tudi mlademu gasilcu Ožbeju Vogi, ki je pomagal pri delitvi koledarjev, plaketo gasilskega veterana pa je prejel dolgoletni predsednik društva Janko Cerkvenik, trenutno tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Da se člani gasilskega društva ukvarjajo s številnimi dejavnostmi, so na občnem zboru s prijetnim kulturnim programom poskrbeli Zala, Timon in Eva Jelen ter Anika Novak Štante. Ob koncu, pred večerjo, je zbrane presenetila še skupina kurentov, ki so slivniške gasilce navdušili na občnem zboru pobratenega društva iz Černelavcev.

Sorodne novice

Urbanski vinogradniki si želijo prapor

ViP

Za nastali požar je bila kriva sveča

Tjaša Ferlež

Krožišče v Bukovju bogatejše za vinsko trto

ViP

Potrgali tudi trto v krožišču Gorice pri Slivnici

Jure Godler

Pred goriškimi vinogradniki jubilejno leto

ViP

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več