14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Lahko Šentjur ostane brez 24-urne nujne medicinske pomoči?

Šentjur, 15. december 2022 – V začetku tedna je v medije prišel delovni osnutek, s katerim bi ministrstvo za zdravje krčilo mrežo nujne medicinske pomoči. Reorganizacija naj bi se dotikala blizu trideset občin, tudi Občine Šentjur.

Slovenska tiskovna agencija je pridobila odziv delovne skupine, ki je predlog pripravila. Iz njega izhaja, da bi vsi zdravstveni domovi po državi ob delavnikih med 7. in 20. uro imeli akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja. Do zdaj poznane 24-urne dežurne ambulante bi bile v skoraj tridesetih občinah torej ukinjene, tovrstno pomoč pa bi nudili t. i. satelitski zdravstveni domovi.

Včeraj se je glede teme izrekel tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Očitke o krčenju mreže nujne medicinske pomoči je zavrnil in dodal, da gre za delovni osnutek, ki je še potreben usklajevanja med deležniki. Ta tako ni bil uraden in po besedah ministra tudi ne namenjen širši javnosti. Ta naj bi bila o usklajenem predlogu obveščena do konca januarja, prenovljen sistem pa naj bi zaživel leta 2024. Bešič Loredan izpostavlja potrebo takšne reorganizacije zaradi nezmožnosti mnogih zdravstvenih domov za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, prav tako dodaja, da se lahko obstoječi sistem sesuje že prihodnje leto. Novi satelitski centri bi ublažili priliv pacientov v urgentne centre, saj, kot dodaja minister, 65 odstotkov obravnav v urgentnih centrih danes ni nujnih.

Občina: S tako reorganizacijo se ne moremo strinjati

Precej prahu je delovni dokument dvignil tudi med lokalnimi skupnostmi. Kot so nam sporočili z Občine Šentjur, so bili o zadevi obveščeni preko medijev, uradnih informacij ali delovnega dokumenta pa niso prejeli. Z reorganizacijo NMP se, kot pravijo, nikakor ne morejo strinjati: “Služba se v okviru JZ Zdravstvenega doma Šentjur izvaja za 21.000 občank in občanov naše občine ter Občine Dobje, v primeru naše občine za območje 222 km² zahtevnega terena. V primeru izgube dežurnega zdravnika bi morali pacienti iz naše občine v času dežurstva, tudi v primeru drugih, manj nujnih stanj, namesto v lokalni zdravstveni dom, v oddaljeni urgentni center (edina lokacija 24-urne oskrbe). To bi pomenilo bistveno poslabšanje dostopnosti do zdravniških storitev in kakovosti oskrbe.” Ob tem dodajajo, da bi s takšno reorganizacijo povečala gneča na dežurnih mestih, podaljšalo pa bi se tudi čakanje pacientov na obravnavo.

Občina Šentjur se je pridružila tudi dopisu Skupnosti občin Slovenije in Združenja občin Slovenije, v katerem zdravstvenemu ministrstvu izražajo »ostro nasprotovanje predlaganim spremembam in načinu sprejemanja tako pomembnih odločitev«. V dopisu prav tako izpostavljajo, da so navedbe delovne skupine, ki izhajajo iz predstavitve reorganizacije NMP o lokalnih skupnostih in županih, nesprejemljive.

Poskušali smo pridobiti tudi stališče Zdravstvenega doma Šentjur, a odgovor še čakamo. Kakšne zaključke bo prinesla razprava deležnikov, bomo seveda spremljali.

Sorodne novice

Poziv občanom, ki so utrpeli škodo na stavbah in zemljiščih

Jure Godler

Sprejem odličnjakov: V življenju je potrebno imeti cilje

Jure Godler

V Šentjurju imamo kar 1.434 praznih stanovanj?!

Jure Godler

V Šentjurju 214 novih okužb, v Dobju največji porast v regiji

ViP

ZD Šentjur napako pri cepljenju že razrešil

ViP

Prijateljstvo Šentjurja in Neu Anspacha v luči obletnice diplomatskih stikov med državama

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več