10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Letni koncert zbora v senci priznanja zborovodji

Šentvid pri Planini, 5, 11. 2022 – V dvorani Kulturnega doma Šentvid pri Planini so domači fantje – Moški pevski zbor Planina pri Sevnici pripravili svoj letni koncert. Moški pevski zbor je bil ustanovljen jeseni 1969 na pobudo takratnega kulturnega organizatorja Ludvika Senice. Vodja zbora je bil Stane Jazbec, dirigentka pa Franja Jazbinšek, ki je zbor poučevala – s presledki – vse do leta 1992. V vmesnem obdobju so zbor poučevali Fanika Jager (1971–1977), Mojca Ambrož (1975), Ferdo Žagar (1976), Slavica Rajh (1978–1980), Milena Gubenšek (1980–1983), od leta 1992 pa zbor vodi Matej Romih. Pred vstopom v dvorano pa si je bilo moč ogledati tudi razstavo likovnih del Katarine Jazbinšek.

Koncert ob 53. obletnici

V tem času se je v zboru zamenjalo več kot 70 različnih pevcev. Pevci MoPZ Planina so tudi člani PGD Planina in nosilci ljudskega običaja »Florjevanja«, ki so ga člani PGD Planina leta 1993 ponovno oživeli. Gostitelji so uvodoma stopili na domači oder in navdušili z odpetim repertuarjem. Izpostavimo lahko skladbi Jubit ču te, ki jo je za MoPZ priredil Matic Romih ter Planinsko, ki jo je napisal za njih Matevž Goršič.

Na Šentviškem odru pa so nastopili tudi gostje – Mešani pevski zbor PGD Zbuje, ki je eden mlajših zborov v Gasilski zvezi Slovenije. Zbor vodi Aleksandra Barič Vovk. Za njimi so znova nastopili domačini – vendar ne moški zbor, ampak šentjurski najtriumfalnejši zbor MePZ Zarja Šentvid pri Planini, ki si delijo nekaj pevcev in dvorano v kateri oboji vadijo. Zbor zadnja leta vodi Matevž Pušnik, ki si kot največji uspeh šteje srebrno plaketo na največjem slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem in priznanje za obetavnega zborovodjo, ki ga je prejel. Zarja je znova navdušila s svojo kvaliteto in ubranostjo, pa tudi z pesmijo Josipa Ipavca – V pomladi, ki jo je za mešane sestave priredil še en domačin Matic Romih.

Priznanje Mateju Romihu

Moški pevski zbor Planina pri Sevnici že od leta 1992 vodi glasbeni pedagog Matej Romih. Ker so hoteli pevci svojemu umetniškemu vodji pripraviti presenečenje so naslovili pobudo za priznanje Zvezi kulturnih društev Šentjur ob 30-letnici dirigiranja. Zveza sicer priznanja podeluje ob 3. decembru, ob prireditvi Ta veseli dan kulture, vendar so tokrat naredili izjemo in priznanje podelili mesec prej. Priznanje je Romihu izročila predsednica ZKD Šentjur Marija Rataj. Zahvalila se mu je za vsa dolga leta vodenja zbora in za njegov prispevek k ohranjanju in razvoju slovenske pesmi. Čestitkam pa so se pridružili še ostali pevski prijatelji. Odličen pevski koncer pa so zaključili s skupno pesmijo “Pa se sliš'”, koncert MoPZ Planina pri Sevnici bo še dolgo odmeval v spominu obiskovalcev, ki so do zadnjega kotička napolnili šentviško dvorano kulturnega doma. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zarja na Naši pesmi osvojila srebrno plaketo

Jure Godler

“Mladeniči” prepevali na letnem koncertu

Jure Godler

Matej Romih na čelu Prosvetnega društva Zarja iz Šentvida pri Planini

Jure Godler

Spomnili so se 90-letnice smrti Ane Wambrechtsamer

Jure Godler

Uspešen nastop pred velikim koncertom

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več