18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Leto 2023 zaznamovala ujma in solidarnost

Prevorje, 27. 1. 2024 – »Dogodek, pojav v naravi, ki povzroči veliko škodo in trpljenje« – tako jezikovni portal Fran razlaga besedo ujma, ki je gotovo ena prvih besed, na katere pomislimo, ko se spomnimo leta 2023. Prav zaradi številnih predlogov, povezanih z lanskimi naravnimi nesrečami, izbor ujme za besedo leta ni presenetljiv. Petič zapovrstjo pa so razglasili tudi kretnjo leta – to je letos postala solidarnost. Prav po teh dveh besedah si bodo preteklo leto zapomnili tudi gasilci PGD Prevorje.

Na Prevorju so gasilci še vedno pomembno kolesje družabnega dogajanja, ki krepi pripadnost lokalni skupnosti. Društvo združuje ljudi in vzgaja mladino s plemenitim namenom – ob vsakem času nesebično priskočiti na pomoč sočloveku, ki se znajde v stiski. V svojem poročilu na občnem zboru članov in članic je poveljnik Boštjan Novak povedal, da je bilo preteklo leto za gasilce na Prevorju zelo delavno, saj se je na operativnem področju veliko dogajalo.

V letu 2023 so v društvu intervenirali šestkrat. Prav tako pa so vse leto skrbeli za izobraževanje in usposabljanje svojih članov društva. Po dolgem pričakovanju so v društvo pripeljali novo gasilsko vozilo Ford, ki so ga nato predali v nadgradnjo podjetju Sviz – Zolar d.o.o. Nabavljeno je bilo veliko nove opreme, ki je predvsem namenjena novemu gasilskemu vozilu, saj mora biti to opremljeno v skladu s tipizacijo gasilskih vozil.

Opravili 900 ur prostovoljnega dela

Gasilci so vse leto skrbeli za urejenost prostor in okolice, še posebej pa za gasilsko tehniko ter opremo.Operativci prostovoljnega gasilskega društva Prevorje so v preteklem letu opravili okrog 900 ur prostovoljnega dela ter 242 ur intervencij. »Da nam je to uspelo, so potrebni in zaslužni vsi člani ter članice,« je še dodal Novak.

Veliko je bilo povedanega tudi o načrtih za prihodnje in o marljivosti, ki je prisotna med člani na Prevorju. V prihodnjem letu večjih sprememb ne bo, si pa zagotovo želijo, da bi v njihovem gasilskem domu svoj prostor zasedlo novo vozilo, ki je že v izdelavi.

Podeljena so bila tudi priznanja

Na občnem zboru so bila članom in članicam PGD Prevorje podeljena tudi priznanja. Nagrado za višjega gasilca II. stopnje je prejel Tomaž Maček. Priznanje za 10 let aktivnega dela v gasilskem društvu so prejeli: Maša Maček, Jasmina Levičar, Alja Novak in Nuša Novak. Priznanje za 20 let so prejeli Marija Johan, Leon Maček in Tadeja Polšak. Priznanje za 30 let sta prejela Sebastjan Dvoršak in Miroslav Pajek. Priznanje za 40 let je prejel Franc Grobin.

Priznanje za aktivno delo v operativi so za 10 let delovanja prejeli Marko Poznič, Ivan Salomon, Davor Gračner in Karmen Jevšnik; za 20 let Marija Teržan, Nataša Vinkler, Martin Arzenšek, Franci Pacek in Tomaž Maček; za 30 let Damjan Maček ter za 40 let Milan Obrez. Prizannaje gasilske zveze 3. stopnje sta prejela Boštjan Melanšek in Jože Oprešnik. Priznanje gasilske zveze 2. stopnje pa je prejel Peter Marcen (Domen Gutsmandl).

Sorodne novice

Občni zbor šentjurskih literatov

Jure Godler

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več