13.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2021
sentjur.net

Ličkali po starem običaju

Dolga Gora, 21. 9. 2018– V petek je v Dolgi Gori na Kmetiji Jožeta in Damjane Dobnik potekal kmečki običaj, ki je ponekod že skorajda izumrl. Ličkanje ali kožuhanje koruze je bilo včasih eno najpomembnejših jesenskih opravil. Koruza je rasla na vsaki kmetiji. Iz nje so pridobili moko, da so pozimi pekli kruh in kuhali žgance. Iz zdroba so gospodinje pripravile polento, jo zabelile z ocvirki in zraven ponudile še mleko. To je bil zajtrk, kot se šika!

Danes ličkajo le še pri redkih hišah, pa še to bolj zato, da ohranjajo tradicijo. Starih časov in različnih opravil se zelo radi spominjajo starejši. Gospodarja Dobnik sta se tako kot vsako leto tudi tokrat odločila, da obudita staro navado in na druženje povabita svoje prijatelje, sosede in znance. Ličkanja so se letos udeležili tudi folkloristi folklorne skupine z Blagovne in folklorne skupine kulturnega društva Dolga Gora, tako da je bilo pridnih rok kar nekaj. Ličkarje sta skozi delo spremljala smeh in zabava, za glasbo pa je poskrbel kar sam gospodar, ki je v roke prijel harmoniko in ličkarjem tudi zaigral. Gospodinja je pripravila vrsto dobrot, s katerimi so se ličkarji okrepčali, otroci pa so, med tem ko so odrasli ličkali, pekli prvi jesenski kostanj in se med seboj prav tako družili in zabavali. (Tjaša Ferlež)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več