0.5 C
Šentjur pri Celju
06/12/2023
sentjur.net

Tudi lovci obudili del tradicije

Šentjur, 21. 10. 2023 – V soboto, 21. oktobra, so se zbrali lovci Lovske družine Šentjur skupaj z lovci Lovske družine Jurklošter. Med najpomembnejša jesenska opravila je nekoč spadalo kožuhanje ali ličkanje, kot mu pravimo danes. Skoraj vsaka kmetija je imela posajeno koruzo, saj je bila koruza pomembno živilo tako za ljudi kot za živali. Danes pa je ta del tradicije skoraj pozabljen, saj so delo, ki so ga včasih morali opraviti na roke, dandanes nadomestili stroji. A kljub vsemu se nekateri še vedno trudijo, da ta del tradicije obujajo in tudi mlajšim generacijam prenašajo del kulturne dediščine.

Tudi lovci Lovske družine Šentjur se trudijo, da vsako jesen priskrbijo hrano, ki jo čez zimo nastavljajo živalim, ki tako lažje preživijo zimo. Tudi letos so zavihali rokave in s skupnimi močmi pripravili koruzo za zimo. Na lovskem domu v Šentjuru so koruzo okožuhali in jo pospravili. Med delom pa zagotovo ni manjkalo dobre volje, zanimivih pogovorov in hrane, ki je sledila za dobro opravljeno delo lovcev. (Domen Gutsmandl, Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

S skupnimi močmi očistili staro odlagališče

Tjaša Ferlež

Ličkali po starem običaju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več