10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Šentjur, 6. 3. 2020 – V Galeriji Zgornji trg je razstavljal domači avtor, slikar Dragan Podovac, ki je tudi predsednik Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur. Retrospektivno razstavo je poimenoval Moja pot, posvetil jo je tudi mednarodnemu prazniku žensk. Po uvodnem nastopu Klape Dramlje je avtorja in obiskovalce nagovoril župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Tudi župan se je pridružil čestitkam ob prazniku žena ter mu čestital za prehojeno umetniško pot. “Za moje oči so tvoje slike zelo lepe in so mi zelo všeč,” je pohvalil avtorja razstave ter mu zaželel, da njegova pot ostane takšna, kot je bila do sedaj.

Pohvale likovne kritičarke

Razstavo si je ogledala in podala tudi strokovno oceno Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka. Tokrat razstave ni pokritizirala, ampak zelo pohvalila. “Dragan Podovac izhaja iz občutljivega dojemanja pokrajine in tankočutnega spremljanja realnih danosti in poglabljanja v lokalne značilnosti posameznih okolij,” je povedala v svoji 15-minutni oceni. Posvetila se je vsakemu sklopu slik, ki jih je razstavil šentjurskih slikar – od krajine, morja in jadrnic, lokalnih zanimivih objektov do celo edinega razstavljenega akta. Poudarila je, da slikar slika najraje v žlahtni oljni tehniki, s katero dosega čistost, jasnost in mehkobo slikarskega izraza. V Zimskih krajinah pa moč in izpovednost prihaja iz barv in svetlob, ki so ustvarjene v prefinjenem niansiranju.

“Dragan Podovac je slikar, ki bi ga lahko opredelili s pojmom realist. Njegova dela premorejo obilico senzibilnosti, s katero jih gnete v prefinjene, z individualnostjo zaznamovane lirično-poetične podobe,” je strokovno ocenila razstavo Stibilj Šajnova. Obiskovalce je nagovoril tudi Podovac. Priznal je, da je vedno v njem tlela želja po lastni razstavi, vendar zaradi prevelikih stroškov te želje ni uspel prej realizirati. Avtor se je zelo velikokrat udeleževal skupinskih razstav, prav tako je v Galeriji Zgornji trg večkrat pomagal s postavitvijo razstav gostujočih umetnikov. Zahvalil se je vodji oddelka za družbene dejavnosti za vso pomoč, tako njej kot društvu likovnih ustvarjalcev.

Njegov opus 40-letnega razstavljanja si je moč ogledati v šentjurski galeriji vsak delavnik med 9.00 in 16.00 uro po predhodnem dogovoru. (Jure Godler)

Sorodne novice

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več