15.8 C
Šentjur pri Celju
25/09/2020
sentjur.net

Likovniki zavrteli čas nazaj

Šentjur, 18. 5. 2018 – Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur vsako leto pripravi razstavo del svojih članov. Razstave v Galeriji Zgornji trg ponavadi nosijo rdečo nit, ki se jo likovni ustvarjalci držijo. Tokrat so si izbrali temo, povezano s starim časom in načinom življenja. Posledično je na razstavi čutiti etno pridih. Ozrli so se torej v polpretekli čas in se spomnili življenja, kot je bilo nekoč. Likovni ustvarjalci so na ogled postavili pester izbor likovnih stvaritev, ki so se jim letos pridružila tudi ročna dela članic, sekcije društva, imenovanih Vezilje. Celotna prireditev sodi v sklop prireditev Tedna ljubiteljske kulture. Spregovoril je tudi predsednik DLU Šentjur Rifnik Dragan Podovac. “Likovno društvo bo drugo leto delovalo že 20 let in razstava, kot je današnja, je naša letna obveza, ki jo izvedemo ob Tednu ljubiteljske kulture,” je povedal predsednik društva.

Zgodba, ki jo pišejo šentjurski likovniki, je uspešna tudi zaradi dobrega sodelovanja z Občino Šentjur. V imenu občine je zbrane pozdravila vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Ta je dopolnila, da z odprtjem razstave Zavrteni čas tudi obeležujemo mednarodni dan muzejev, ki jih je stalno postavljenih v naši občini kar sedem. Prav tako je izpostavila, da so z veziljami začeli sodelovati preteklo leto, ko so postavili prvo razstavo ob mesecu boja proti raku na dojkah. “Ta dejavnost je ena izmed tistih, ki jih z veseljem pokažemo tudi našim gostom,” je zaključila Methans Šarlahova. Obiskovalce je nagovoril tudi likovni pedagog Ivo Brodej: “Ta tematika je zanimiva skozi likovno pripoved, saj se lahko poslužujemo klasičnih likovnih motivov, kot so tihožitje, figuralika in krajina. Tematiko smo razdelili na vseh 12 avtorjev, ki so sodelovali na razstavi, in mislim, da smo prišli do rezultata, da je veliko različnih motivov.” Čestital je tudi veziljam, ki so se lotile ornamentike, ki je zahtevno področje in del naše zgodovine. Besedo je dobila tudi mentorica vezilj Rezika Pevec. “Zavrteli smo čas nazaj, ko so nas naše mame in stare mame naučile vesti, to znanje pa je danes zelo težko prenašati na mlajše,” je povedala. Za kulturno popestritev so zapeli Ljudski pevci s Prevorja. Razstava bo odprta do 8. junija 2018. (Jure Godler)

Sorodne novice

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Tema ustvarjanja je bil Franjo Malgaj

Jure Godler

Šentjurčani na treh zaporednih razstavah

Jure Godler

Ob prazniku so si Šentjurčani podarili Jazzvo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več