1.9 C
Šentjur pri Celju
04/12/2020
sentjur.net

Lokalne volitve 2018: Zaton strank in vstajenje neodvisnih

Šentjur, 19. 11. 2018 – Šentjur je rekel zadnjo za letošnje volitve. Volivci so s kar 77,76 % podprli aktualnega župana mag. Marka Diacija, ostali kandidati ter njihove stranke pa so skupaj zmogle le 22,24 % glasov od 8.154 volilcev, ki se je 18. novembra podalo na volišča. Zmaga aktualnega župana je bila sicer pričakovana, vendar nihče ni pričakoval razmeroma nizke podpore ostalim kandidatom, ki so jih podpirale stranke. Mag. Mojca Inkret, ki je bila resna izzivalka, je premogla je 12,77 % glasov, kar je celo manj, kot je pred štirimi leti prejel edini izzivalec župana – Lovro Perčič, ki je kot edini kandidat takrat prejel 13,17 %. Kljub močni kampanji je za njo in izvoljenim županom precej zaostal tudi Janez Jenšterle, ki je zbral 4,64 % vseh oddanih in veljavnih glasov. Mihaela Rožej in mag. Vincenc Frece sta prejela 3,03 % in 1,80 %, res pa, da je bila njuna kampanja veliko bolj skromna.

“Občankam in občanom bi se rad iskreno zahvalil, da so v tolikšnem številu odšli na volišča ter podprli tako kandidate Županove liste – Gibanja za Občino Šentjur kot tudi mojo kandidaturo. Visoka stopnja zaupanja, ki ste nam jo izkazali, nam je obenem priznanje za dosedanje delo, spodbuda za nadaljnje projekte ter odgovornost, da svoje poslanstvo opravljamo transparentno, zavzeto in v korist celotne skupnosti. Načrtov za celotno občino Šentjur, njene kraje in prebivalce, imamo ogromno in že danes, dan po volitvah, stopamo na pot, da jih čim več realiziramo. Dokazali smo, da znamo in zmoremo. Zato ste nam dali še eno priložnost in vaše zaupanje bomo tudi upravičili. Na nove zmage, na dobro sodelovanje in razvojno usmerjeno občino Šentjur!” se je za podporo zahvalil župan mag. Marko Diaci.

Občinski svet

Še bolj občudovanja vreden met pa je uspel Županovi listi – Gibanje za občino Šentjur. Ti so iz 10 občinskih svetnikov povečali svetniške vrste še za tri občinske svetnike in neodvisna lista je zasedla polovico vseh možnih sedežev v Občinskem svetu Šentjur. Za manjkajoči glas županu mag. Marku Diaciju ne bo potrebno napeti veliko moči, saj ga in so ga že pred volitvami podpirali tako SD, Desus in nova stranka v občinskem svetu SNS, vsak s po enim občinskim svetnikom. Lanskoletna opozicija SDS-SMC pa je tokrat še zmanjšala svoj vpliv, predvsem zaradi poloma SMC, ki so kljub močni volilni kampaniji na Facebooku, jumbo plakatom, dvem volilnim letakim svoje sedeže razpolovili iz 4 na 2. Število sedežev pa so za enega povečali v SDS – na 6.

Naši občinski svetniki za mandat 2018-2022 so:

Županova lista – Gibanje za občino Šentjur (13 svetnikov): mag. Marko Diaci (ki ga bo na prvi konstituivni seji v svetniških vrstah zamenjal ponovno Klemen Grdina), Sara Zupanc, Robert Polnar, Silva Koželj, Slavko Špur, Barbara Kvas Ocvirk, Stanko Kopinšek, Andreja Ocvirk, Anton Špan, Boris Belej, Tatjana Škornik Tovornik, Damjan Maček in Saša Robič.

SDS – Slovenska demokratska stranka (6 svetnikov): Lovro Perčič, Nadja Vuga, Jelka Godec, Vilko Kramaršek, Zdravko Hribernik in Nevenka Gračner.

SMC – Stranka modernega centra: Tanja Plahuta in Marko Vouk.

Desus – demokratična stranka upokojencev Slovenije: Stanislav Artiček

SLS – Slovenska ljudska stranka: Mihaela Rožej

SD – Socilani demokrati: Nejc Valenčak

SNS – Slovenska nacionalna stranka: Rok Bukovšek

NSi – Nova Slovenija – Krščanski demokrati: Cirila Laubič

Poudariti moramo, da so rezultati še vedno neuradni in da bodo mogoče kakšen vrstni red zamešali tudi glasovi, ki so bili poslani po pošti – teh naj bi bilo okoli 50. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

Prvi šolski dan, a drugačen kot smo ga bili navajeni

Jure Godler

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

FOTO&VIDEO: Nad Šentjurjem se je utrgal oblak

ViP

Šentjur korak bližje lenti najlepšega in najgostoljubnejšega manjšega mesta

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več