17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Lutkarije in vragolije

Šentjur, 20. 4. 2023 – Šentjurski IKC je bil v četrtek, 20. aprila, prizorišče  regijskega srečanja lutkovnih skupin celjske in koroške regije. Lutke imajo zelo pomembno vlogo v procesu vzgoje in izobraževanja, nekateri pedagogi so mnenja, da je lutka čudežno sredstvo za vzpostavitev zaupanja otroka. Zato je dejstvo, da se vedno manj šolskih in odraslih skupin ukvarja z lutkovno produkcijo, zaskrbljujoče. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti se trudi ohranjati lutkovno delavnost živo in organizira redna srečanja lutkovnih skupin Slovenije.

Regijsko srečanje v Šentjurju si je ogledala režiserka in sodelavka več lutkovnih gledališč Nika Bezeljak. Po njenem mnenju so bile predstave raznovrstne in kakovostne. Tudi mladi gledalci so zelo odzivno in navdušeno spremljali dogajanje na odru. Večino uprizoritev so izvedle odrasle skupine, eno pa tudi otroci. Na razgovoru z režiserji in igralci se je razvil zelo zanimiv in koristen razgovor, v katerem je selektorica opozorila na specifičnosti lutkovnega odra ter podala veliko nasvetov za bodoče delo lutkovnih skupin.

Državno srečanje bo 6. junija na Ptuju, do tedaj pa si mora Nika Bezeljak ogledati skoraj 50 predstav in 8 najboljših izbrati za državno srečanje lutkovnih skupin Slovenije. (Anita Koleša)

Sorodne novice

Na šentjurskem odru dve od izbranih predstav

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Zlato priznanje za otroški in mladinski zbor OŠ Dramlje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več