1 C
Šentjur pri Celju
26/02/2020
sentjur.net

Martin na star način že šestič

Šesta tradicionalna prireditev po Sv. Heleni – Martin na star način, ki je potekala včeraj, na Martinovo nedeljo, v Javorju, se je pričela z Martinovim pohodom na Sv. Heleno po vinsko-turističnih cestah. Organizatorji ocenjujejo, da je bila prireditev uspešna, tako programsko kot po številčnosti obiska. Šlo je za drugo srečanje v spomin na legendarnega glasbenega virtuoza na diatonični harmoniki Lojzeta Slaka, in to s posebnim razlogom. Letos je svoje organizatorje počastila tudi njegova soproga Ivanka Slak, znana pod imenom Gajska Ivanka, ki izhaja prav iz tega okolja, Sv. Helene v Javorju. Z njo pa sta bila tudi njegova sestra in brat. Osrednji gostje so bili ponovno Fantje s Praprotna.

Na sami Sv. Heleni je bil tudi prikaz starih običajev ter prikaz starega orodja, ki so ga včasih uporabljala pri kletarjenju in spravilu grozdja. Okoli pol enajste ure dopoldan je sledila maša v cerkvi Sv. Helene in po maši na glavnem prireditvenem prostoru žegnjanje mošta ter zbiranje nove vinske kraljice. Po prireditvi, ki jo je vodil Davor Pušnik, vodja ansambla Unikat, je bil za vse obiskovalce dan odprtih vrat tamkajšnjih zidanic. Tam se je našla marsikatera dobrota pridnih rok domačinov. Tako se je veselo vzdušje v zidanicah zavleklo vse do večera. Zidanice pa so družno obiskale tudi dosedanje in nova vinska kraljica. Krono od dosedanje vinske kraljice Sv. Helene Petre Drač je prejela Valerija Tanšek. Ta je svojo vlogo odlično opravila, za kar ji gre vsa pohvala. Verjamejo, da bo tudi nova kraljica uspešno promovirala njihovo okolje, tradicijo in njihove pridelke. Kljub slabi napovedi so organizatorji včeraj imeli še posebno srečo z vremenom, saj vse do poznih popoldanskih ur ni bilo padavin.

Z navedeno prireditvijo iz leta v leto organizatorji postavljajo na ogled rezultate svojega dela in si s tem prizadevajo za celoletno delo v tesnem sodelovanju, kar jim omogoča in nudi narava. Tako dobivajo spodbudo za delo vnaprej. Odločeni so, da bodo s tem nadaljevali tudi v prihodnosti, saj so prepričani, da je čista narava, bogata preteklost in tradicija, določena z naravno zmožnostjo za njihovo delavnost. Iznajdljivost in kanček kozjanske trme pa sta pot, ki jim bo omogočila preživetje in nadaljnji razvoj. (V. A.)

Sorodne novice

Na Ramni rajale številne maske

ViP

Prazniku kulture posvetili recital Prešernovih pesmi

Jure Godler

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler

Aco Pepevnik v Karničarjevih čevljih

ViP

Prižgali dobrodelni ogenj za hladne dni

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več