1.4 C
Sentjur
27/01/2020
sentjur.net

Martinovi dnevi Ponikva: Hrana je naše gorivo

Ponikva, 8.11.2019 – Tudi letos so na Ponikvi slovesno otvorili že 27. Martinove dneve. Naslov letošnjega sklopa prireditev je Prehranski izzivi prihodnosti. “Vse bolj se ljudje zavedamo pomena kakovostne hrane, ki jo vsakodnevno uživamo v dnevnih obrokih. Prehrana ni le naše okolje, pač pa naše gorivo. Lahko nas varuje ali pa nam škoduje, zato je zelo pomembno, kako se prehranjujemo. Bolj ko je preprosta hrana, bolj je zdrava,” je osnovna misel.

Včasih jabolčni krhlji, danes čokolada

V današnjem času poznamo kompleksnejšo kulinariko, kot so jo poznali pred nekaj desetletji. Ne samo hrana, tudi prehranjevalne navade so bile bistveno bolj drugačne od prehranjevalnih navad, kot smo jih vajeni mi. Ena od teh je že ta, da si enostavno že skoraj ne znamo predstavljati, da se na našem jedilniku ne bi znašlo meso, za razliko od danes, so ga včasih jedli zgolj ob nedeljah in praznikih. Jedli so prehrano, ki se jo je dalo dobiti v tistem letnem času. Ko so se želeli posladkati, so namesto čokolade uporabili kar posušene jabolčne krhlje, ki so si jih, ob dobri letini jabolk, naredili kar sami doma.

V imenu Krajevne skupnosti Ponikva je zbrane pozdravil predsednik Jože Šibal, ki se je obenem zahvalil Turistično olepševalnemu društvu Ponikva za organizacijo. Izkoristil je priložnost in čestital ter podelil posebno priznanje domačemu mešanemu pevskemu zboru Sonce pod vodstvom Andreje Ocvirk. Petkovega praznovanja se je udeležila tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj.

Najbolj urejena hiša in kmetija

Tradicionalno v okviru Martinovih dni pa podelijo tudi priznanja za najlepše urejene hiše z okolico in kmetije – Ponkovško velikonočnico. Predsednik komisije Drago Jančič je najprej ob projekciji predstavil čudovito cvetje, ki ga je komisija opazila na svojem ogledu. Za najlepše urejeno kmetijo je bronasto velikonočnico prejela družina Mulej, srebrno velikonočnico kmetija Zorko in zlato velikonočnico kmetija Šibal. Bronasto priznanje Ponkovška velikonočnica je za najlepše urejen dom prejela družina Senker, srebrno družina Košak – Svetel ter zlato Dragica in Jože Šuc.

Za glasbeni pridih so poskrbeli pevci MePZ Sonce, pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk. Zbrani na prireditvi so tako druženje nadaljevali ob dobri kapljici ponkovških vinogradnikov in sladkih dobrotah pridnih gospodinj. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Samooskrba za zdravo življenje

Tjaša Ferlež

Pesmi iz škatlice vžigalic

Tjaša Ferlež

Ustvarjali pod orehom

Tjaša Ferlež

Martinova nedelja na Ponikvi

Jure Godler

Ko nastanejo slike z ljubeznijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več