20.4 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Menjava na predsedniškem mestu GZŠ

Dramlje, 11. 4. 2018 – V Gasilskem domu Dramlje, kjer se že pospešeno pripravljajo na 90. obletnico delovanja z nakupom novega moštvenega vozila in prizidkom gasilskega doma, so se zbrali predstavniki in delegati vseh prostovoljnih gasilskih društev v občinah Šentjur in Dobje. V večnamenskem prostoru so namreč izvedli že 63. redno letno skupščino, ki je bila po petih letih ponovno volilna in se bodo izvolili novi organi vodstva Gasilske zveze Šentjur, ki je skupščino tudi sklicala. Delovno predsedstvo, ki mu je predsedoval Andrej Golčman, je sprejelo Poslovnik in poslušalo poročila predsednika GZŠ Janka Cerkvenika in poveljnika GZŠ Martina Cmoka.

Slednji je v svojem poročilu povedal, da je bilo preteklo leto za operativne gasilce zelo naporno in pestro. Izpostavil je, da imajo enote premalo zaščitnih sredstev za operativce, saj nekaterim že počasi poteka življenjska doba. Zaradi tega bo v naslednjih dveh letih potrebno nameniti določena sredstva za opremljanje operativnega kadra. V letu 2017 sta je gasilskih izobraževanj udeležila 102 gasilca, v petletnem mandatu pa celo 1301 gasilcev. V prejšnjem letu so skupaj izvedli 69 intervencij s 1153 reševalci, ti pa so opravili 3466 intervencijskih ur. V petletnem obdobju pa so posredovali na 501 interveciji s 4179 gasilci, opravili pa so kar 11.600 ur.

Zakaj skrivalnice z zapisnikom?

Zveza je razpolagala z nekaj več kot 134.000 evri, od katerih je 130.000 evrov primaknila občina Šentjur, 1.600 evrov pa občina Dobje. Za delovanje zveze so namenili 40.000 evrov, kar pa je bil očitno tudi manjši kamen spotike pri nekaterih delegatih. Zveza je bila podvržena tudi notranjemu občinskemu nadzoru. Na manjkajoči zapisnik notranjega nadzora so opozoril Sušnik iz PGD Šentjur, vendar mu je bilo odgovorjeno, da mu, kot kaže, predsednik društva ni dal vseh dokumentov. Zanimivo pa je dejstvo, da smo tudi iz našega uredništva sentjur.net ustno poprosili predsednika zveze Janka Cerkvenika, če lahko prejmemo ta zapisnik revizije, prav tako ga v štirih dneh do objave tega prispevka nismo prejeli niti od občinske uprave. V kolikor ga prejmemo v prihodnjih dneh, mu bomo namenili več pozornosti.

Volitve

Delegati so sprejeli praviloma soglasno poročila vseh organov. Za novega predsednika GZŠ je kandidaral Aleš Guzej, ki je bil soglasno potrjen. Za poveljnika zveze sta bila predlagana dva kandidata – Martin Cmok in Janko Pušnik. Slednji je kasneje svojo kandidaturo umaknil. Zato je bil z 20 glasovi ZA od 24 ponovno izvoljen Martin Cmok. Nekdanji predsednik Janko Cerkvenik bo v kratkem nastopil z novo funkcijo – postal bo namreč novi predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Novi predsednik Guzej se je delegatom zahvalil za zaupanje in obljubil, da se bo trudil še naprej in bodo v GZŠ dosegli zastavljene cilje. Predlagal je novi upravni odbor v sestavi: namestnik predsednika Uroš Sitar, podpredsednik Andraž Hladin, podpredsednik Branko Uduč, tajnik in blagajnik Milan Kukovič, predsednik komisije za mladino Andrej Kumberger, predsednica komisije za članice Breda Županc, predsednik komisije za nagrade Martin Trbovc, predsednik komisije za zgodovino Jože Arzenšek, predsednik komisije za odlikovanja Srečko Krajnčan ter člani Rajko Kundih, Franc Hrovatič, Janko Rupnik, Andrej Županc, Andrej Koprivc, Bernard Zeme, Gregor Marcen, Jure Jevšnik, Milenko Tanjšek in Franc Trupej.

“Po novem bodo občino razdelili na dva sektorja – južni in severni sektor, da se bodo razbremenile določene obveznosti in dela,” je povedal novi poveljnik Martin Cmok. Poveljnik za severni sektor bo Andrej Golčman, za južni pa Franci Leskovšek. (Jure Godler)

Sorodne novice

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Tjaša Ferlež

Obudili spomin na Feliksa Smolo – ustanovitelja GZŠ

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 19 – Aleš Guzej, predsednik GZŠ

Tjaša Ferlež

Najštevilčnejši kviz glasilske mladine GZŠ doslej

Tjaša Ferlež

Znaka civilne zaščite v roke PGD Lokarje in Martinu Cmoku

Tjaša Ferlež

Občina Šentjur bo tudi naprej podpirala naše gasilce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več