19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Mestni park Šentjur bo zbirališče za vse občane

Šentjur, 17. 10. 2020 – Mestni park Šentjur je občinski projekt v katerem se zadnje čase veliko govori. Na očinski stavbi na Mestnem trgu 10 pa raste ideja za ta projekt. Ta bo, ko bodo znane vse podrobnosti, tudi predstavljena zainteresirani javnosti. Na našem portalu pa smo se uspeli dokupati do nekaj delovnih smernic in tudi še nikjer objavljenih projektnih fotografij. Poudariti pa je treba, da projekt še ni dokončan in se bodo mogoče pojavila tudi odstopanja od teh informacij.

Osnovna ideja projekta je, da se arhitekturno povežeta, tako staro mestno jedro Zgornji trg ter novejši del našega mesta ob Pešnici. V letošnjem letu se bo začela gradnja krožiča pri OŠ Franja Malgaja Šentjur s podhodom pod cesto za učence in ostale, da bodo lahko varno dostopali do igralnih in športnih objektov. Ravno ta podhod pa je vstopna točka do Mestnega parka Šentjur, ki ga domačini poznamo tudi pod imenom Križ. Z namenom dovolj velikega dostopa do vhoda v park, se bosta prestavila tako malonogometno, kot balinarsko igrišče, nadomestila pa jih bo avenija s klopcami in primerno zasaditvijo. Višek prostora malonogometnega igrišča pa se bo uporabil za zelo potrebne parkirne prostore – za šolo, Ipavčev kulturni center Šentjur in za nenazadnje tudi športnike.

Po aveniji od podhoda, do pešpoti ob Pešnici pa pot nadaljujemo do novega mostu – vstopa v mestni park. Zeleni travnik, katerega zadnje dele je iz stečajne mase CMC, torej od DUTB, odkupila občina Šentjur, ki je sedaj lastnik celotnega zelenega dela travnika. Ta del je po Občinskem prostorskem načrtu predviden za zelene površine in ravno tukaj bo v prihodnosti del mesta, ki bo poleg športa in rekreacije omogočal tudi brezkrbno druženje in pogled na naš prelepi kraj.

Idejna zasnova

Zaradi epidemije se je predstavitev ideje o mestnem parku zavlekla. So pa pripravljalci idejo predstavili že svetu Mestne skupnosti Šentjur, ki so projekt pozdravili in podali nekaj konstruktivnih pripomb, ki so jih projektanti upoštevali in jih že umestili v idejni projekt.“Gradnja mestnega parka bo potekala fazno. Računamo, da bomo v naslednji finančni perspektivi možno prijaviti tudi tovrstne projekte in jim zagotoviti delno financiranje,” nam je razložil župan Občine Šentjur, mag.  Marko Diaci. V sklopu tega projekta bosta svojo novo mesto našla tudi malonogometno in balinarsko igrišče. Malonogometno igrišče, ki bo imelo tudi nove tribune bo svoje mesto našlo takoj na desni strani novega mostu čez pešnico, nad njim pa tudi prestavljeno balinišče.

Glavna pot po mestnem parku pa bo zavila na levo proti blokovskemu naselju Livada. Ob tej potki bodo igral za otroke najbolj veseli naši malčki. Starši pa jih bodo lahko v miru in sede opazovali s mize manjše letne restavracije, ki naj bi bila locirana nad igrali. V tem komleksu pa se bo našlo tudi nekaj za adrenalinske navdušence – pumptrack ali po slovensko kolopark. Na vrhu krožne poti pa bo tudi prostor in parkirišča za avtodome s primerno opremo. Še vedno bo veliko travnate površine in zasajenih dreves, ki bodo čez čas nudili tudi primerno senco. Možno si bo tudi rezervirati prostor za piknik in druženja.

“Ohranil se bo tudi znameniti Križ in veliko drevo nad njim, ta del se bo samo uredil in polepšal, ta naša prepoznavna znamenitost pa bo ostala,” še doda župan. Ostalo pa bo tudi priljubljeno sankališče v zimskem času. Mestni park pa bo zagotovo del mesta, kjer se bomo lahko srečevali in pokramljali, in bo velika pridobitev za vse občane. (Jure Godler)

Sorodne novice

V Šentjurju 214 novih okužb, v Dobju največji porast v regiji

ViP

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Pravljični december v mestu glasbe

Jure Godler

Zaščitite svojo lastnino s primerno ključavnico

Jure Godler

Javnosti predstavili projekta mestnega parka in pokopališča

Jure Godler

Vabilo na spletno javno predstavitev projektov mestnega parka in pokopališča

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več