10.9 C
Šentjur pri Celju
21/09/2020
sentjur.net

Mesto pod Škornjem zaključuje v Šentjurju

Šentjur, 5. 5. 2016 – Muzej novejše zgodovine Celje je tudi v Šentjurju kot v zadnjem mestu gostujoče razstave pripravil razstavo vojnih fotografij Josipa Pelikana. S to razstavo organizatorji opominjajo na grozodejstva vojn vsepovsod po svetu. Fotografije celjskega fotografa so dovolj zgovorne, da jih je direktor muzeja dr. Tone Kregar uporabil za razstavo Mesto pod škornjem, ker te nazorne fotografije govorijo same zase. Pelikan pa je poleg fotografij, ki jih je posnel v času vojne 1941-1945 zapustil več kot 30.000 fotografij in steklenih plošč. Njegovo oko pa so ujeli tudi motivi vsakdanjega življenja med vojno in na trenutke se lahko zazdi, da je vse okoli akterjev v najlepšem redu.

Dogodek pred spomenikom Franja Malgaja je otvoril pihalni kvartet Glasbene šole Šentjur, z dvema himnama – slovensko in evropsko. Zbrane pa je pozdravila tudi direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset. Razstavo so postavili tudi v čast Franju Malgaju, ki je 6. maja 1919 padel pri Ravnah na Koroškem, v čast brezpogojne kapitulacije nemških okupacijskih sil 9. maja 1945, na ta dan pet let kasneje pa so ustanovili tudi evropsko skupnost za premog in jeklo, iz te naveze pa je nastala Evropska unija, katere polnoravna članica od leta 2004 je tudi Slovenija. Učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so pripravili recital domoljubnih pesmi, spregovoril pa je tudi direktor muzeja Kregar: “Fotografije so edinstvene tudi v evropskem prostoru, ena izmed njih je lani bila ceno nosilna fotografija stalne razstave v Munichu, o tamkajšnem policijskem polku.”  Zagotovo pa si lahko razstavo jemljemo kot opomin, da se takšne grozote ne bi smele več dogajati. Razstavo sta organizirala Knjižnica Šentjur in Domoljubno društvo Franja Malgaja. (Jure Godler)

Sorodne novice

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Knjižnica Šentjur uvaja brezstično izposojo

ViP

V časih in prostorih – razstava likovnega študijskega krožka (LUŠ)

Jure Godler

Likovna “Moja pot” Dragana Podovca

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več