13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Šentjur, 26. 8. 2020 – V sredo se je na delovnem obisku v Občini Šentjur mudil minister za okolje in prostor, mag. Andrej Vizjak z ekipo. Z županom občine mag. Markom Diacijem ter strokovnimi sodelavci občinske uprave so načeli kar nekaj pomembnih tematik, s poudarkom na protipoplavnih ukrepih, izgradnji kanalizacije, navezovalne ceste Dramlje–Šentjur, kolesarskih stez, sanacije plazov in okoljskih bremen Celjske kotline. Sogovornika sta se strinjala, da je mogoče na podlagi pripravljenih občinskih projektov v navezi z državo postoriti marsikaj.

Uvodoma je minister Vizjak predstavil možnosti črpanja evropskih sredstev v naslednji finančni perspektivi, v kateri bo na voljo tudi sklad za okrevanje, za blaženje posledic, ki jih je epidemija povzročila v gospodarstvu in okolju. Župan Diaci je ob tem navedel, da si šentjurska občina kot ena večjih ter geografsko zelo razpršenih želi in potrebuje evropska sredstva predvsem za gradnjo komunalne infrastrukture. V nadaljevanju pa je izpostavil večje projekte, za katere občina pripravlja načrte in išče možnosti sofinanciranja ter sodelovanje z državo pri končni uskladitvi prostorskih aktov.

Odvajanje in čiščenje odpadnih voda

Ena glavnih tem razgovorov je bil projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda, pri katerem občina s prijavo upa na kohezijska sredstva, sicer pa ima pripravljene projekte, s katerimi nadaljuje večletno načrtno urejanje kanalizacijskega omrežja. Minister Vizjak je potrdil, da bodo skupaj poiskali možnosti za realizacijo v tej finančni perspektivi, ostale možnosti pa iskali v naslednji, ki se že prav tako odpira. Občina Šentjur ima na tem področju pripravljene projekte za več milijonov evrov.

Plazovi

Pomembno temo v Občini Šentjur zmeraj predstavljajo plazovi, za katere občina letno namenja precejšnja sredstva, pri tem pa z ministrstvom dobro sodeluje in pridobiva sofinancerska sredstva, je povedal župan. Na včerajšnjem srečanju je minister potrdil, da rebalans državnega proračuna predvideva dodatna sredstva za sanacijo plazov, zato se lahko občina nadeja sofinanciranja pri načrtovanih delih (občina ima sicer pripravljeno dokumentacijo in izbranega izvajalca del za sanacije v skupni vrednosti 550.000 evrov.

Navezovalna cesta in kolesarske steze

Sogovorniki so se dotaknili tudi izgradnje navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Del projekta je izgradnja zadrževalnika visokih voda v Črnolici, za kar je bil z ministrstvoma za okolje in prostor ter infrastrukturo pred časom že podpisan sporazum. Minister je potrdil, da je vlada projekt umestila na seznam pomembnih investicij, zato se pričakuje pospešena dinamika pri izgradnji, medtem na pa Direkciji RS za infrastrukturo že poteka izbor projektanta za pripravo projektne dokumentacije.

Podobno velja za izgradnjo regionalne kolesarske povezave Šentjur – Štore – Celje, kjer s katerim se sledi ciljem trajnostne mobilnosti in bo ključna pri spremembi načinov potovanja na tovrstnih relacijah. Prav tako je načrtovana kolesarska povezava proti Šmarju pri Jelšah, s tem proti zdraviliško-turistični destinaciji Kozjanskega in Obsotelja. Župan Diaci in minister Vizjak sta spregovorila tudi o okoljskih bremenih Celjske kotline, ki sega tudi na obrobje šentjurske občine, na Proseniško, pri čemer je bil napovedan monitoring, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepe.

Župan je ob koncu delovnega srečanja pripomnil, da so bili pogovori zelo koristni in neposredni, občinska uprava pa je dobila smernice v kakšni časovni in finančni dinamiki je možno računati na izvedbo posameznih projektov. »Natočili smo si čistega vina in si jasno povedali dejstva, zatem, ko smo leta dolgo ob menjavah oblasti vedno znova načenjali iste teme,« je povedal Diaci. Izrazil je zadovoljstvo nad konstruktivnimi pogovori ter izrazil optimizem glede nadaljnjega sodelovanja, predvsem pa odprtja gradbišč.  Ob tem se župan zahvaljuje tudi nekdanji šentjurski poslanki, sedanji sekretarki v vladi – kabinetu predsednika vlade, Jelki Godec, ki je koordinirala ministrski obisk v domači občini. (vir: Občina Šentjur, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

ViP

Godčeva ponovno na podpredsedniškem mestu SDS

ViP

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Minister za kmetijstvo na obisku v Šentjurju

Jure Godler

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler

Občina Šentjur z najvišjim proračunom do sedaj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več