11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Mladinke že tretjič na državno tekmovanje

Dobje, 27. 2. 2023 – Zadnjo soboto v mesecu februarju so se na letni skupščini sestali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dobje. Počasi se že spogledujejo z letom 2026, ki bo zanje prelomno leto, saj v njihovem društvu obeležujejo že kar petdeseto obletnico društva. Gasilci PGD Dobje so preteklo leto začeli na ‘zdrav’ način. Udeležili so se Prešernovega pohoda, ki ga že tradicionalno organizira Kulturno društvo Dobje.

Nadaljevali so z občnim zborom, ki pa so ga zaradi vseh omejitev in priporočil morali speljati na nekoliko spremenjen in okrnjen način. Takoj po občnem zboru so se začele priprave na tekmovanje. »Priprave za tekmovanje nam vzamejo ogromno časa za pripravo ekip. Zahvaljujem se vsem mentorjem za dobre rezultate, saj imamo letos zopet ekipo, ki bo tekmovala na državnem tekmovanju,« je povedal predsednik društva Branko Uduč.

Travniški požari zaznamovali leto 2022

V spomladanskih mesecih so v počastitev praznika 1. maja postavili mlaj ter se udeležili Florjanove maše, ki pa je njihovo prošnjo očitno dobro uslišal, saj jih je v preteklem letu kar dobro varoval pred večjimi požari in nesrečami. V preteklem letu so se klicu na pomoč odzvali kar šestkrat v domači okolici in dvakrat v oddaljeni Primorski, kjer so odšli na pomoč na Kras. Kot je poudaril poveljnik društva Franci Leskovšek, je bilo preteklo leto zaznamovano s travniškimi požari. »To je posledica suhega spomladanskega vremena, saj takrat ljudje veliko čistijo in zažigajo suho travo.«

Poleg intervencij pa so njihovi člani nabirali tudi nova znanja. Za višjega gasilca so tečaj opravili Mirjan Oblak, Helena Volasko, Primož Pertinač, Urban Uduč, Aljaž Volasko in Konrat Žekar. Za gasilca pripravnika je tečaj uspešno zaključilo dvanajst članov, tečaj za operativnega gasilca pa še obiskuje enajst članov. Svoje znanje so dokazali z udeležbo na gasilskem tekmovanju GZ Šentjur, kjer so tekmovali z osmimi ekipami. Udeleževali so se tudi drugih meddruštvenih tekmovanj, kjer so dosegli odlične rezultate. Zagotovo pa si posebno omembo zasluži tudi ekipa mladink, ki bo v jesenskih mesecih svoje znanje že tretjič pokazala na državnem tekmovanju v Gornji Radgoni.

Povečali podmladek društva

Gasilci so s svojim delom sodelovali tudi na občinskem prazniku in prireditvi ‘Pokaži, kaj znaš’, ki bo letos v mesecu juliju izvedena že kar petdesetič zapored. Skozi leto so se spomnili obletnic svojih članov ter se razveselili podmladka kar šestih gasilskih družin znotraj društva. V mesecu novembru – mesecu požarne varnosti – so izvedli vajo treh občin, na žagi Darka Gračnerja, prav tako so za vse občane odprli vrata svojega gasilskega doma ter jim ponudili pregled gasilnih aparatov. Proti koncu meseca novembra so organizirali pohod na Javorje k sv. Heleni, kjer je potekala prireditev ‘Martin na star način’. Preteklo leto so gasilci zaključili s postavitvijo novoletne jelke in z obiskom občanov. (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Dobje)

Sorodne novice

Člani OZ slovenskih častnikov na 30. rednem občnem zboru

Jure Godler

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Drameljski gasilci v leto 2023 z novim vodstvom

Tjaša Ferlež

Ob 100. obletnici društva lani prevzeli novo vozilo

Jure Godler

Šentjurski konjerejci na rednem občnem zboru

Tjaša Ferlež

Čakajo podvozje novega gasilskega vozila

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več