23.3 C
Šentjur pri Celju
11/08/2020
sentjur.net

Mlado gasilsko vodstvo na Svetem Štefanu

Sveti Štefan, 23. 3. 2018 – Člani in članice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sveti Štefan so se zbrali na 81. rednem občnem zboru, ki je bil tudi volilno obarvan. Na začetku je prisotne pozdravila predsednica društva Marjanca Žaberl. Z minuto molka so počastili lani preminulega dolgoletnega člana društva Vinka Čavša. Predsednica in poveljnik sta v poročilih predstavila delo preteklega leta. Z veliko podporo občine Šmarje pri Jelšah, krajevne skupnosti Sveti Štefan, pobratenega društva PGD Študa, botrov, donatorjev in krajanov so lani prevzeli novo vozilo AC 16/50 in tako dosegli dolgoletni cilj, ki so ga proslavili ob 80-letnici društva. Velik poudarek je bil na delu z mladimi, saj so se udeleževali kviza ter tekmovanj pionirjev in mladincev v organizaciji GZ Šmarje pri Jelšah. Pionirji so z osvojenim tretjim mesto, pionirke in mladinci pa s četrtim tako dobili pravico do udeležbe na regionalnem tekmovanju v Zrečah.

Članice so se udeležile občinskega tekmovanja v Podčetrtku, v Šmarju pa so osvojile 3. mesto. Udeležile so se občinskega tekmovanja, kjer se je izvajala vaja Matevža Haceta. Sodelovale so na občinski požarni vaji članic v Rogaški Slatini.

Zadnje poveljnikovo poročilo

»V mojem zadnjem poročilu bi se rad zahvalil vsem članicam in članom, s katerimi smo vrsto let doživljali tako vesele kot žalostne trenutke. Bilo je veliko prostovoljnih ur skupnega dela. A vsega ne bi dosegli, če ne bi bilo pomoči in razumevanja naše občine Šmarje pri Jelšah, župana Stanislava Šketa in krajevne skupnosti, katerim se iskreno zahvaljujem. Imamo novo vozilo, obnavljamo naš dom in še bi lahko našteval. Moram priznati, da sem se po tolikih letih dela poveljnika tudi sam veliko naučil, predvsem gledati naše pionirje, pionirke, mladince in ostale, kako združeno delajo za naše društvo. Zato to mesto predajam z velikim veseljem mlajšemu,« se je zahvalil poveljnik Martin Slatenšek.

V poročilu je Slatenšek povedal še, da so operativni člani v letu 2017 imeli največ dela s prevozom pitne vode. Potekalo je izobraževanje sodnikov, strojnikov ter usposabljanje za delo z motorno žago in TRE. Udeležili so se vseh tekmovanj GZ Šmarje pri Jelšah, orientacije in kviza ter bili na tekmovanjih pri sosednjih društvih. Ta pa so se udeležila našega tekmovanja v okviru Memoriala Štefana Krumpaka in KS Sveti Štefan. Člani so opravili 90 vaj.

Predsednici mandat še za pet let

Po poročilih so sledile volitve novega vodstva društva. Petletni mandat so podaljšali in potrdili najmlajši predsednici gasilcev v Sloveniji Marjanci Žaberl. Novi poveljnik je postal sin prejšnjega poveljnika Silvester Slatenšek. V planu dela za prihodnje leto sta poudarila delo z mladimi in izpolnitev zastavljenih ciljev.

»Dragi naš, sedaj lahko rečem, stari poveljnik. 30 let poveljniškega dela je za vami. V teh letih se je marsikaj zgodilo, dobrega in slabega. Ampak vse, kar je bilo, je bilo za dobrobit društva. Zanj ste naredili ogromno dobrega. Kljub temu, da ste že velikokrat razmišljali o odstopu, ste vseeno vztrajali in pokončno šli naprej. Hvala vam za vse delo, znanje in podporo. Čeprav ne boste več opravljali operativnega dela, upam, da boste svoje znanje in izkušnje širili še naprej. Hvala za vse. Želim si, da sprejmete naziv Častni poveljnik društva, saj si ga resnično zaslužite,« se je predsednica Marjanca Žaberl zahvalila nekdanjemu poveljniku Slatenšku.

Med gosti je najprej spregovoril župan občine Šmarje pri Jelšah Stanko Šket, ki ni skrival zadovoljstva ob predstavitvi tako pozitivno opravljenega dela društva. Izvoljeni predsednici je zaželel veliko sreče in dobrega sodelovanja še naprej, novemu poveljniku pa veliko novih izzivov. Čestitkam so se pridružili delegat GZ Šmarje pri Jelšah in podpredsednik PGD Steklarna Rogaška Slatina Martin Kidrič, poveljnik gasilskega poveljstva občine Šmarje pri Jelšah Matjaž Štruklec, predstavnik GZ Šentjur, častni poveljnik GZ Šentjur in nosilec priznanja Matevža Haceta Stanko Artiček, predsednik KS Sveti Štefan Ivan Žaberl, član pobratenega društva PGD Študa, ki je poveljniku predal darilo, predstavniki društev domače GZ, predstavniki sosednjih društev in predstavniki krajevnih društev.

Dobitniki priznanj

Pisno priznanje GZ Šmarje pri Jelšah sta prejela Nejc Ratajc in Sandi Pintar, priznanje GZ III. st. Matej Zalokar, Zlatko Inkret in Jernej Recko, priznanje GZS – gasilsko plamenico II. st. Silvester Slatenšek in Leopold Recko, značko za 10 let dela v operativi Mirko Bevc, Marjanca Žaberl, Sebastjan Čuden, Uroš Pintar in Damjan Inkret, značko za 20 let dela v operativi pa Silvester Slatenšek in Leopold Recko. V čin Višjega gasilca I. st. sta napredovala Franci Lorger in Aleš Slatenšek. V upravni odbor so bili izvoljeni: Marjanca Žaberl, predsednica društva je bila izvoljena v UO GZ, njen namestnik z vsemi pooblastili pa je postal Branko Podrepšek. Delegat na OZ GZ je Martin Slatenšek. (Piše: Milenka Blažević, Foto: Sebastjan Čuden, Milenka Blažević)

Sorodne novice

V Dobje prehodni pokal v trajno last

Milenka Blažević

Gasilstvo združuje ljudi in pomaga bližnjemu

Jure Godler

Z novimi cilji, člani in napredovanji

Jure Godler

Pokali v Loko, Dobje in Gorico

Jure Godler

OPZ Planina domov prinesel 1. nagrado

Jure Godler

Šentvid pri Planini letos gostil članice GZ Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več