6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Modro kavčino trgali z lestve

Šentjur, 30. 9. 2018 – Modra kavčina, potomka najstarejše na svetu trte modre kavčine iz Maribora, ki je nasajena ob Ipavčevi hiši, je tudi letos bogato obrodila. Jesen pa je čas, da se plodovi tudi oberejo.  Smo v letu evropske kulturne dediščine, občina pa je članica zgodovinskih mest in tudi trgatev ter glasba dveh godcev Mladinske folklorne skupine Lintvar priča, kako cenimo našo kulturno dediščino in kako jo želimo očuvati. Pred trto se je v nedeljskem dopoldnevu zbrala pisana množica obiskovalcev, ki jih je nagovoril gospodar trte – župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Povedal je, da na današnji dan tudi v Mariboru trgajo “original” trte, katera potomka je že 20 let šentjurska, “ki razveseljuje srca ob Ipavčevi hiši.” Mestni viničar Jurij Malovrh, ki skupaj z Alojzom Krajncem skrbi za trto, je poskrbel za podatek, da je trta obrodila 419 grozdov.

Seveda ni šlo brez tradicionalnih hudomušnih zbadljivk med gospodarjem trte in mestnim viničarjem, ki ga je letos med štetjem grozdov precej nazeblo, gospodar pa mu ni priskrbel primernega poživila. Diaci ga je hitro pripravil in mu še med govorom prinesel nakaj kratkega iz Rajkotove kleti. Prav tako se je župan izkazal z merjenjem sladkorja v grozdju. Zbrane je pozdravila tudi vinska kraljica Sv. Helene Sabina Mansutti. Ob zvokih godcev so na lestvi potrgali še preostale grozde ter se podali na prigrizek, pripravljen na Ipavčevem vrtu. (Jure Godler)

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Okrnjena zasedba vinogradnikov potrgala grozdje na krožišču

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Prejeli smo: Razstavili reprodukcije akvarelov Šentjurja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več