0.8 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Šentjur, 3. 3. 2023 – V petek, 3. marca, so se na občnem zboru ponovno zbrali člani društva Izviri Dobrina. »V letu 2022 smo zopet malo zaživeli, po dveh letih premora, da povemo, kaj smo naredili v tem času,« je uvodoma povedala predsednica društva Danica Recko.

Vsako leto od ustanovitve društva organizirajo kulturno-športne prireditve. Ena izmed njih je Valentinov pohod, ki je preteklo leto odpadel, so pa na Valentinovo nedeljo organizirali in pripravili Valentinove srčke in čaj za romarje k cerkvi sv. Valentina na Žusmu. Prvomajsko budnico izvede Pihalni orkester iz Šentjurja in Rončki bojlerjaši, ki prebudijo krajane v Dobrini. Dobrinska noč je prava tradicija z različnimi kulturnimi in kulinaričnimi dejavnostmi. V preteklem letu so slavnostno otvorili spominsko sobo Daniela Artička. Na domačiji Slavko Kolar v Hrastju so izvedli prikaz vzgoje, vzdrževanja in rezi sadnih dreves, ki ga je s tovrstnega področja vodil Peter Kunst iz Javnega zavoda Kozjanski park Podsreda. Predavanja se je udeležilo 32 poslušalcev, zanimanje pa vsako leto narašča.

Izbirali najlepše hiše in kmetije

Imeli so dve delavnici, prva je bila predstavitev vlakcev. Z njimi je bil Leon Drame, predsednik društva Polharsko društvo Javorniki Rakek in aktiven član slovenskega rodoslovnega društva. Leon z namenom ohranja znanje o naši preteklosti, ustvarja lastno zbirko vlakcev. V drugi delavnici so udeleženci spremljali pripravo sredstva iz propolisa, namenjenega preprečevanju prehladnih obolenj. Nato so še prisluhnili zgodbam iz zakladnice znanj naših prednikov o učinkih in uporabi polhove masti. V sodelovanju s pobratenim TD Velenje ocenjujejo lepo urejeno okolje in dom v naslednjih kategorijah: kmetije, starejše kmetije, zasebne hiše in javni objekti. Projekt se imenuje »Moja dežela – lepa in gostoljubna«.

Na samem občnem zboru so podelili kar 42 priznanj, od teh je 10 srebrnih in 32 zlatih. »Vsako leto spodbujamo prebivalce, da po svojih močeh urejajo svoje domove, vrtove in kmetije, da lahko sami največ prispevamo k lepo urejenemu kraju, v katerem živimo, s sloganom: ‘Turizem smo ljudje’. Pridružujemo se vsakoletni čistilni akciji, ki jo organizira KS Loka pri Žusmu v sodelovanju z društvom,« še dodaja predsednica.

Cilji za tekoče leto

Poleg dogodkov preteklega leta so se z mislimi že obrnili v tekoče leto in si nekoliko začrtali cilje, ki jih želijo uresničiti. Še naprej bodo organizirali prireditve, ki so v Dobrini že  tradicionalne, obiskali bodo sejem Alpe Adrija in se trudili za dobro sodelovanje z gasilskim društvom, s krajevno skupnostjo Loka pri Žusmu, z občino Šentjur, RA-Kozjansko in s Turistično zvezo Slovenije ter si bodo prizadevali za skupne projekte in se prijavljali na različne razpise. Poleg članov pa so se občnega zbora udeležili tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj, predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan, pobrateni TD Velenje, Posestrini TD Šentilj pri Velenju, TD Blagovna, TD Virštanj, KD Prevorje, Sekcija Furmani Veterani, Kozjanski park Podsreda in Podružnična osnovna šola Loka pri Žusmu.

Nova sekcija

Ustanovili so že tretjo sekcijo z imenom Furmani Veterani, to je skupina, ki se ukvarjajo z vzrejo hladnokrvnih, toplokrvnih in plemenskih konj. Nudijo vožnje s kočijami in možnosti jezdenja. Udeležujejo se različnih prireditev, povork in žegnanj konj po vsej Sloveniji. Predsednik sekcije je Franc Žurej. (Tjaša Ferlež, Društvo Izviri Dobrina)

Sorodne novice

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

Aktivno medgeneracijsko povezovanje v Dobrini

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več