18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Motivi Kalobja razstavljeni na lepo nedeljo

Kalobje, 13. 9. 2015 – Epilog Poletnega ex tempora “Motivi Kalobja” je bilo nedeljsko odprtje razstave v prostorih Gasilskega doma Kalobje. Ex tempore je tradicionalna slikarska kolonija, ki se je pod pokoviteljstvom gostiteljice krajevne skupnosti in organizatorja dogodka – območne izpostave JSKD Šentjur – selila po vseh šentjurskih krajevnih skupnosti. V nedeljo so končali tam, kjer so pred 14 leti začeli – ponovno na Kalobju. Pred tremi tedni so se tukaj zbrali likovniki iz Šentjurja in iz sosednjih občin ter iskali po Kalobju motiv za inspiracijo. Izbire za likovni navdih pa ima Kalobje več kot preveč –  razgled na Celjsko kotlino in Posavsko hribovje pa tudi samo naselje skriva raznolike in zanimive motive.

“Slike so enostavno prečudovite, tako da hvala vsem skupaj,” se je slikarjem zahvalil predsenik KS Kalobje, Zdravko Hribernik. Namestnica vodje območne izpostave JSKD Nastija Močnik je priznala, da jih je pred tremi tedni lepo obsijalo sonce in slikarjem omogočilo uživanje v slikanju na prostem. Čeprav izraz “Ex tempore” pomeni “takoj”, je zaželjeno, da umetniki svoje delo dokončajo še isti dan, kot so začeli ustvarjati, Močnikova pa je priznala, da je večina svoja dela vseeno dokončala doma. Letošnja slikarski Ex tempore je bil rekordno obiskan, saj je motive Kalobja upodabljajo kar 30 slikarjev. Kot se spodobi, pa je bila najštevilčnejša zasedba ravno domačih ustvarjalcev iz Društva likovnih umetnikov Rifnik Šentjur, precej jih je prišlo tudi iz Likovnega društva Laško, Društva ljubiteljev likovne umetnosti Rogaška Slatina in Radeče, pa tudi iz Likovne skupine Prijatelji iz Celja in Likovnega društva Svoboda, prav tako iz Celja.

Na šentjursko nedeljo

“Za slikarje je Kalobje ena najlepših krajevnih skupnosti v šentjurski občini,” je povedal Dragan Podovac, predsednik DLU Rifnik Šentjur ter se še enkrat zahvalil vsem, ki so pomagali, da je ta zaživela. Močnikova je podelila priznanja vsem udeležencem slikarske kolonije. Dve najlepši deli – sliko Martina Čatra in Dragana Podovaca pa je odkupila tudi KS Kalobje.  Za kulturno popestritev je poskrbel domači Mladinski pevski zbor Kalobje, ki že več kot 10 let skrbi za druženje in povezovanje mladih na Kalobju. Pravijo, da jih druži ljubezen do glasbe, prepevanja in skupnih aktivnosti. Zbor vodi dirigent Matjaž Jager. Pred uradnim odprtjem razstave pa je Martin Čater podaril uokvirjeno kopijo stare razglednice Kalobja predsedniku Hriberniku.

Razstava je bila izjemo obiskana, saj so organizatorji združili Lepo nedeljo (Šentjursko nedeljo) na Kalobju z odprtjem razstave. “Samo prazovanje na Kalobju je povezamo z zavetnico cerkve na Kalobju, s praznikom Imena Marijinega, ki se praznuje od leta 1683 – 12. septembra. Ta dan je bila bitka pri Dunaju in krščanske sile so pod vodstvom poljskega kralja Jana Sobieskega dokončno premagale Turke. V spomin na ta dan se 12. septembra parnuje praznik Marijinega imena. Kalobška cerkev je povečena tej skrivnosti, zato je na Kalobju vedno v nedeljo po 8. septembru romarski shod,” nam je še pomemben krščanski praznik pojasnil šentjurski župnik Vinko Čonč. (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčani prejeli zahvalo za humanitarno pomoč

Jure Godler

Tudi Šentjurčani na pomoč Petrinji

Tjaša Ferlež

Tudi Šentjurčani bodo zbirali za hrvaško Petrinjo

Jure Godler

Romali k Mariji na Kalobje

Jure Godler

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

#koronaintervju št. 21 – Dominik Gračner, gledališki igralec

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več