24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Šentjur, 6. 10. 2019 – Musica academica je postala tradicioanlna prireditev, ki jo z roko v roki vsako leto pripravita ŠKMŠ in JSKD OI Šentjur. Je priložnost za mlade virtuoze – študente glasbe, da se predstavijo domačemu občinstvu. Čast letošnjih študentov glasbe so branila dekleta. Predstavile so se Monika Volarič na flavti, Tajda Krajnc na citrah, Maruša Alegro tudi na flavti ter Patricija Turnšek na kitari. Na klavirju jih je spremljala pianistka Mateja Hladnik. Dekleta so predstavila nekaj zahtevnih, tako klasičnih kot modernih skladb. Organizacijski odbor, ki je povabil študentke glasbe, so sestavljali sami fantje – Andraž Frece, Matic Romih in Urban Kolar, vsi že akademski glasbeniki.

V petih letih od prve Musice Academice so študij dokončali številni domači instrumentalisti, v zadnjem času pa tudi študenti glasbene kompozicije. “Želeli smo predstaviti čudovit preplet poezije in glasbe,” je povedala Anita Koleša, vodja izpostave JSKD. Zato so se poklonili pesnici Alenki Jovanovski, ki je letos prejela najvišje priznanje na področju pesništva, za najboljšo pesniško zbirko z naslovom 1080 stopinj. Njeno poezijo je prebirala dijakinja Ana Polegek.

V drugem delu so predstavili operno zgodbo Gaja, skladatelja Matica Romiha, libereto Katje Gorečan in režije Eve Hribernik. “Zgodba o Gaji predstavlja dehumanizacijo umetnika in njegovega delovanja ter izkoriščanja. Izkoriščevalci ne pomislijo, da lahko umetnik tudi zahteva plačilo za svoje delovanje ali celo še huje – potrebuje denar za lastno preživetje. Zgodba se dogaja z metaforo gozda in je tako boj z uničenjem prostora, kjer se nahajajo izdaje za namene okoriščanja Drugega. Posekan in prazen gozd je tisto, kar od takšnega delovanja na koncu ostane,” so zapisali v programskem listu. Za animirano projekcijo napovedi nastopajočih pa je poskrbela Kvirina M. Zupanc. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na šentjurskem odru dve od izbranih predstav

Jure Godler

Od smrečke in palčkov do kurjega očesa

Jure Godler

Z njeno učenko zaprli razstavo o Štefki Drolc

ViP

Štefka Drolc – Srečna sem, ker sem igralka

Tjaša Ferlež

Ponikva z razstavo v poklon stoletnice Štefke Drolc

ViP

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več