14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Korona časi so nam prinesli marsikatere izzive, po drugi strani pa tudi utrdili spoznanje, da je lahko narava pedagoško okolje, velikokrat celo bolj zaželeno in učinkovita kot zaprte predavalnice. Udeleženci programov šentjurske Ljudske univerze so v zadnjih dveh letih z odprtimi rokami sprejeli predavanja, delavnice in druge izobraževalne aktivnosti na prostem. Zato smo se odločili, da jim v Tednih vseživljenjskega učenja 2022 ponudimo možnost izkustvenega učenja, ki se – kot dopolnitev tradicionalni šolski pedagogiki – vse bolj uveljavlja.

Dinamika učenja na terenu je drugačna, omogoča večjo možnost izbire pedagoških metod, pripomore k razvoju celovite osebnosti mladih in starejših, poleg tega pa tudi k razvoju njihovih motoričnih spretnosti, večji fizični aktivnosti in posledično izboljšanju splošnega psihofizičnega stanja.

Zadali smo si, da vsaj 70 % izobraževalnega programa TVU 2022 izpeljemo na prostem. Izvedli smo zeliščno ekskurzijo na Primorsko. V vasici Trsek nad dolino Dragonje, kjer se nahaja Zeliščni raj Slovenske Istre, smo si ogledali, kako gojijo naravna zelišča. Učili smo se tudi dihalnih tehnik na vrhu Rifnika, si ogledali primer dobre socialne inovacije v podjetništvu in v Velenju obiskali tehnološki center za aplikativno ekologijo, si v Ljubljani vodeno ogledali Plečnikovo hišo, v Ljubnem ob Savinji spoznavali glamping turizem, si z društvom September ogledali Planino pri Sevnici ter muzejsko zbirko Čar izročila, se vodeno sprehodili po Jelšingradu s Tejo Peperko, se učili izdelovati tradicionalno prekmursko gibanico ter se prehodili od Košnice do Tremerij. Odpravili smo se tudi na pohod po grajski učni poti Žusem ter testirali svojo telesno pripravljenost s Centrom za krepitev zdravja ZD Šentjur.

Ker je bila LUŠ uspešna na javnem razpisu za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2022, so bile vsebine Tednov vseživljenjskega učenja sofinanciranje s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter brezplačne za vse generacije. Če se jih niste udeležili letos, vas vabimo v našo družbo v naslednjem letu! (LUŠ)

Sorodne novice

Počitniške ustvarjalnice za otroke in mobilni heroji za starejše

Jure Godler

Kocenova sobota na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Plesna terapija s člani UTŽO Šentjur

Jure Godler

Naj slovensko-ukrajinsko prijateljstvo še traja

Jure Godler

Slomškov simpozij: Iz dobre šole prirastejo boljši čas

Jure Godler

Aktivna jesen na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več