19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Šentjur, 13. 10. 2020 – Trgatev je eno od opravil v vinogradu, kjer je bolj veselo. Kjer se pobira celoletni pridelek, ko se zbere družina in na koncu je skoraj obvezna pojedina z zabavo. Žal pa na letošnji trgatvi modre kavčine, potomke stare trte iz Maribora, ni bilo tako. Zaradi ukrepov so staro trto potrgali kar župan mag. Marko Diaci, mestni viničar Jurij Malovrh in Alojz Krajnc, pomočnik mestnega viničarja. Pa še vreme je nabiralcem malo zagodlo ter jih med trgatvijo tudi poškropilo.

Letos je naša trta zelo lepo obrodila – našteli so kar 258 lepih in zdravih grozdov. Tudi rast trte je mestni viničar zasnoval precej višje kot ponavadi, saj se je trta razrasla vse do prvega nadstropja Ipavčeve hiše. Posledično pa so morali trgači pobirati grozde kar na lestvah. Plodove trte pa so razdelili med med stanovalce Doma starejših Šentjur, varovance Varstveno delovnega centra Šentjur ter člane Društva upokojencev Šentjur. Nekaj pa so jih kar na licu mesta pozobali. Še najbolj pa smo pogrešali tradicionalna pogovorna zbadanja med mestnim viničarjem in županom, ki mu je ob trgatvi, po zgledu Vinogradniškega društva Sv. Urban, obljubil pečenega odojka. Seveda pečenega odojka ni bilo, bil pa je drugačen odojek – tisti v salami in sendviču.

Vsi pa so se na koncu strinjali, da trgatev, brez družbe vendarle izgubi svoj čar in namen, ter se kmalu razšli v upanju, da vsaj naslednjo trgatev izpeljejo kot se spodobi – ob druženju, pesmi in likofu. Trgači so si po mrzli in deževni trgatvi zaželeli še veliko zdravja, župan pa je ob tej priložnosti zahvalil mestnemu viničarju in društvu vinogradnikov za celoletno skrb za trto, ki je lep okras Zgornjega trga. (Jure Godler)

Sorodne novice

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več