14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Na Ponikvo pride na pomoč slovenska vojska

Šentjur, 25. 7. 2023 – Minister za obrambo Marjan Šarec se je v popoldanskih urah ustavil tudi Šentjurju. Na delovnem sestanku so ministra seznanili z veliko škodo, ki so jo povzročila neurja. Sestal se je z županom občine Šentjur mag. Markom Diacijem, vodjo izpostave Celjske regije za zaščito in reševanje mag. Natalijo Plemenitaš Fuchs in Boštjanom Oprešnikom ter s predsednikom in poveljnikom Gasilske zveze Šentjur Alešem Guzejem in Urošem Sitarjem.

Župan je ministru za obrambo predstavil kronološko dogajanje neurij pri nas ter oceno škode, ki so jih neurja povzročila. Škodo pa si je minister ogledal tudi na terenu – ogledal si je opustošenje, ki ga je povzročil včerajšnji vihar na Hotunjah, Luterjih in Ponikvi. Minister Šarec pa je zagotovil, da bodo pripadniki slovenske vojske na voljo pri odpravljanju škode – v omenjene kraje naj bi prišli že danes iz Vojnika, kjer so prav tako pomagali pri sanaciji po neurjih. Vojska bo pomagala na individualnih objektih, kjer bodo občani zaprosili za pomoč in s tem bomo nadomestili že precej izčrpane gasilce.

Država bo pomagala

Ocenil je, da bo škoda, ki so jih povzročila neurja, precejšnja. Ko se bodo neurja končala, bo država namenila tudi intervencijska sredstva za odpravo posledic neurij. Občine bodo lahko z enim zahtevkom, kjer bo zajeta vsa škoda vseh neurij, ki so nas prizadela, pridobila sredstva za finančno pomoč oškodovancem. Vlada pripravlja tudi Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč, kjer bodo po sprejetju tega zakona občine pridobile 20 % sredstev v naprej kot avans.

“Priznati moramo, da brez angažiranosti gasilcev tako hitro prve sanacije ne bi uspeli narediti, za kar se jim še enkrat zahvaljujem,” je uvodoma povedal župan mag. Marko Diaci. “Zahvaliti pa se moramo tudi občanom, ki si v tej kalvariji složno pomagajo,” je še dodal. Škode na občini še ne morejo oceniti, zagotovo pa bo skupaj nanesla nekaj milijonov evrov. (Jure Godler)

Sorodne novice

Urška Javornik: Potovanje se začne z enim samim korakom …

Jure Godler

Predvolilni avtobus LMŠ se je ustavil tudi v Šentjurju

Jure Godler

Janko Cerkvenik: Ne podredimo se kulturi embalaže

Tjaša Ferlež

Srebrni znak CZ v roke PGD Ponikva

Jure Godler

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Zagrebški potres pustil nekaj posledic tudi pri nas

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več