-2.6 C
Šentjur pri Celju
07/03/2021
sentjur.net

Na Marinškov rojstni dan so citre zvenele in besede spomin oživele

Zadnjega januarja je na pobudo citrarke Jasmine Levičar v Kulturnem domu Štore potekala prireditev, kjer so se številni nastopajoči poklonili Marjanu Marinšku. Ravno tega dne bi namreč rojen Kozjančan dopolnil 77 let, zato se je v čast njegovemu spominu beseda prepletala s petjem, zvenom citer in ostalimi zvoki.

Mili moj kozjanski kraj

Kot je povedala Levičarjeva, je prvotno želela, da se predstavita njeni učenki Sara Žafran in Veronika Planko v nekakšni generalki pred regijskim tekmovanjem. Ko je Levičarjeva določala datum, je ugotovila, da le-ta sovpada z rojstnim dnem Marjana Marinška, zato se je odločila, da s prireditvijo odstirajo spomine na njegovo vsestransko ustvarjalno pot, ki se je končala novembra 2011. Pri sami organizaciji pa je imela še podporo Mitja Mastnaka.

Tako so se na odru poleg učencev Levičarjeve predstavili še učenci zasebnega zavoda MM10, Luš’ne citrarke, študijski skupini LUŠni orkester in Zveneče Jelše. Med nastopi, ki je povezal vse generacije, je Levičarjeva kot voditeljica programa odstirala Marinškovo življenjsko pot, na kateri je pustil bogato sled na področju kulturnega, literarnega, zbirateljskega, citrarskega ustvarjanja in še kje. Občinstvo je uživalo z vsemi prepleti, občutno podanimi zvoki citer od najmlajših do seniork, vsi pa so pokazali predanost učenju. Tudi Marinškove pesmi so odmevale po dvorani in vzbudile prav posebna občutja in spomine nanj. Ena najbolj znanih je Mili moj kozjanski kraj, ki so jo združeno zapeli.

Ko se znanje prenaša iz generacije v generacijo

»Marjana se spominjam kot toplo osebo, ki me je vedno nasmejan objel in vzpodbudil z lepo besedo. Velikokrat sva se srečala na raznih citrarskih dogodkih in rad je prisluhnil tudi mojim citram, me pohvalil ali podal mnenje. Ko sem se pripravljala na ta dogodek in prebirala zapise o Marjanu, nisem vedela, da je imel toliko znanja, ogromno realiziranih zamisli in idej ter predvsem dušo Kozjanca, ki je v svoj rodni kraj prinašal svoje izkušnje, poznanstva in ideje,« med drugim obuja spomin nanj Levičarjeva.

Sedaj že sama kar nekaj let svoje znanje prenaša na mlajše rodove in kar nekaj si jih je predstavilo na štorskem odru. Vsi natopajoči: Iva Čede, Teja in Tija Planko, Nina Okrožnik, Vika Golčer, Luka Okrožnik, LUŠne citrarke, Ladica Drobne, Dušanka Tavčar, Majda Založnik, Silva Polajžer, Irena Štrajher, Slavica Biderman, Veronika Planko, Sara Žafran, Pavli Švikart in Majda Jakončič, Zveneče jelše in LUŠ’ni orkester pa so Marinšku v čast spletli pentljo spominov, ki so po zaslugi njih tudi oživeli.

Sara Žafran uvrščena na državno tekmovanje

Sara Žafran in Veronika Planko, ki sta na štorskem odru blesteli s prav posebnim, strokovnim programom, pa sta že z oktobrom začeli s pripravami na Državno tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije. Regijsko je potekalo 6. februarja v celjski glasbeni šoli. Kot je poudarila njuna mentorica, Levičarjeva, sta glede na njuno starost prišle v najvišjo razpisano kategorijo 1.c, kjer je program že zelo zahteven in obsežen.

Potrebna je velika mera vztrajnosti in doslednosti, poleg glasbenih sposobnosti in hkrati velikega prilagajanja s šolskimi in ostalimi izven šolskimi obveznosti, tako otrok kot staršev. »Bila sem presenečena, da se je iz vse Slovenije na tekmovanje iz 1.c. kategorije prijavilo samo 6 tekmovalcev. Torej so se prijavili najboljši in najdrznejši citrarji, ki so se pomerili v tekmovanju, kdo bo najbolj navdušil žirijo s tehnično dovršenim programom in najbolj prepričljivim nastopom,« pove Levičarjeva in pohvali obe tekmovalki, da sta sami izrazili močno željo po tekmovanju in vztrajali do konca. Sari se je uspelo uvrstiti naprej na državno tekmovanje, Veronika pa si prav tako zasluži veliko pohvalo, kajti po besedah mentorice na tem mestu ni poraza, saj ima prehojena pot do tekmovanja veliko večjo vrednost kot sam rezultat. (Majda Rezec, foto: arhiv Jasmine Levičar)

Sorodne novice

Izpred citer še pred radijski mikrofon

Jure Godler

Il Divji na pohodu dvignili Planino na noge

Jure Godler

Levičarjeva uradno  postala učiteljica citer

Majda Rezec

Žepni koncert uličnega formata

ViP

Ob dnevu državnosti zaigrali na cerkvenem obzidju

Jure Godler

V Dobju si bodo zimske večere obarvali veselo

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več